U SRBIJI REGISTROVANO 1.566 NOVOOBOLELIH OD RAKA PANKREASA: Pojačani napori za pronalaženje uzroka i ADEKVATNE TERAPIJE
Foto: Shutterstock

Ovo su simptomI

U SRBIJI REGISTROVANO 1.566 NOVOOBOLELIH OD RAKA PANKREASA: Pojačani napori za pronalaženje uzroka i ADEKVATNE TERAPIJE

Vesti -

Kancer pankreasa po smrtnosti je sedmi oblik raka u svetskim okvirima. Jedan je od najtežih za otkrivanje zbog skrivenih simptoma i visokog stepena maligniteta, što dovodi do visoke stope smrtnosti od ovog oboljenja, tačnije petogodišnje preživljavanje je samo oko 10 %.

Upravo iz ovih razloga ustanovljen je Svetski dan borbe protiv raka pankreasa (16. novembar), koji se obeležava tokom celog meseca, kako bi se u najširoj javnosti podigla svest o značaju prepoznavanja simptoma, a u farmaceutskoj industriji još pojačali napori za pronalaženje adekvatne terapije. Po učestalosti, kancer pankreasa je 12. najčešći malignitet u svetu. Smrtnost se usled ovog maligniteta stalno povećava.

Procenjeno je da će broj smrtnih slučajeva u Evropi porasti više od 40 % do 2040. godine, uglavnom kod populacije u osmoj i devetoj deceniji života.

Faktori rizika ta razvoj raka pankreasa

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, u 2021. u Srbiji je registrovano 1.566 novoobolelih od kancera pankreasa. Po stopi smrtnosti on je 4. kod oba pola, dok je po učestalosti 7. kod žena i 5. kod muškaraca. Tačni uzroci pojavljivanja raka pankresa još nisu otkriveni. Poznato je da nekoliko faktora povećava rizik od oboljevanja.

Među njima su: pušenje (uključujući i bezdimni duvan), porodična istorija ovog oboljenja, mutacije u određenim genima, višak telesne težine, bolest dijabetes tipa 2.

Rak Pankreasa
foto: Shutterstock

Simptomi raka pankreasa

* Bol u stomaku

* Pojava krvnih ugrušaka čije je poreklo teško objasniti

* Dijareja i teška, masna stolica

* Žućkasta koža i beonjače

* Taman urin

* Svrab

* Neočekivani gubitak težine i promene u ishrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track