RESPIRATORNE INFEKCIJE ŠIRE SE VELIKOM BRZINOM: Samo VAKCINACIJA može da ih spreči!

“ImuniZAcija za mirniji život”

RESPIRATORNE INFEKCIJE ŠIRE SE VELIKOM BRZINOM: Samo VAKCINACIJA može da ih spreči!

Vesti -

Respiratorne infekcije predstavljaju najčešće infekcije savremenog društva. Najčešči uzročnici su virusi influence i parainfluence, respiratorni sincicijalni virus, rinovirusi, korona virusi i drugi. Od akutnih respiratornih infekcija, odrasle osobe prosečno obole 3 do 5 puta godišnje, a deca još češće

Broj obolelih od korona virusa raste, a virus gripa je nedavno potvrđen u našoj zemlji. Jedino pneumokokne bolesti nemaju sezonu, a izazivaju čitav niz bolesti od upale pluća, srednjeg uha, do vrlo teških bolesti kao što su sepsa i meningitis. Ipak, sve ove infekcije i njihovi teži oblici mogu da se spreče vakcinama.

O ovim aktuelnim temama diskutovalo se na edukativnom okruglom stolu “ImuniZAcija za mirniji život”, u organizaciji Foruma pacijenata Srbije, na kome su učestvovali dr Goran Stojanović, rukovodilac Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine, dr Emina Milošević, imunolog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Olja Ćorović, potpredsednica Foruma pacijenata Srbije.

- Na Istitutu za plućne bolesti Vojvodine imamo mnogo pacijenata koji su sa virusnim pneumonijama. Mi imamo stav da svi naši pacijenti koji su imunokompromitovani treba da se zaštite, jer je vakcina tekovina koja je spasila čovečanstvo od nekih bolesti koje su ubijale milione ljudi. Naši pacijenti su posebno osetljivi, obična infekcija može da im odnese život, a mi moramo da ga zaštitimo vakcinama protiv gripa i pneumokoka. Dve nedelje pre započinjanja hemioterapije je poslednji termin kada se treba vakcinisati, tokom hemioterapije se ne preporučuje vakcinacija, kao i do mesec dana posle hemioterapije. Veliki problem predstavlja činjenica što se ne vakcinišu svi zdravstveni radnici, država je propisala zakon, ali nedostaje definisanje sankcija ako se neko ogreši o taj zakon – poručio je dr Goran Stojanović.

- Grip je jedan od osnovnih faktora za nastanak infarkta miokarda, a jedan od najefikasnijih načina prevencije je vakcinacija. Za kovid, recimo, nema ograničenja broja puta koliko možete da se zarazite, a svaka nova infekcija donosi sve veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, oboljenja bubrega – naglasila je dr Emina Milošević.

Mladim ljudima imunizacija nije u fokusu

Imunologija je, kaže doktorka Milošević, predmet na drugoj godini, a kako bismo poboljšali znanje budućim doktorima uveli smo pravilo da će svaki student na ispitu dobiti makar jedno pitanje o vakcinama, studenti se dosta interesuju kako da se razreše neke dileme, ali i da učestvuju u istraživanjima.

- Našim mladim i zdravim sugrađanima imunizacija nije u fokusu, jer misle da neće imati teže forme bolesti. Međutim, oni i ako ne budu imali teške forme bolesti, mogu biti prenosioci pomenutih virusa i bakterija i tako direktno mogu da ugroze starije. S toga ih pozivam da budu solidarni, da misle na svoje bolesne ukućane, prijatelje, kolege, obrate se izabranim lekarima i vakcinišu bar bolesne članove porodice. Pored ravnodušnosti prema vakcinama protiv virusa COVID-19 postoji i problem neobaveštenosti ljudi koji nisu protiv imunizacije, ali nemaju informacije. Uzmimo za primer vakcinu protiv bakterije pneumokok, većina starijih od 65 godina a naročito hronični bolesnici bi trebalo da je prime, ali na žalost mnogo njih ni ne zna da na nju ima pravo, da je dostupna o trošku države – zaključila je Olja Ćorović, potpredsednica Foruma pacijenata Srbije.

respiratorne infekcije
foto: Privatna Arhiva

„Forum pacijenata Srbije“ (FPS) je nevladino, neprofitno udruženje osnovano 2019. godine. Organizacija pacijenata čiji je cilj da kroz okupljanje više udruženja i pojedinaca, edukativne radionice i razmenu iskustava, podigne kapacitete udruženja i obolelih. Da ih osnaži, pruži neophodna znanja iz oblasti zdravstvenog prava, javnog nastupa, psihoonkološke podrške, vođenja udruženja, komunikacije sa predstavnicima zdravstvenih institucija i medija. Da umreži udruženja i druge činioce zdravstvenog sistema, a sve sa ciljem kako bi se izborili za bolji kvalitet lečenja pacijenata, dijagnostike bolesti i dostupnosti lekova.

Forum pacijenata Srbije okuplja više od 40 udruženja pacijenata obolelih od retkih i teških, autoimunih i hroničnih, nezaraznih bolesti širom Srbije. To su pre svega onkološka udruženja i oboleli od raznih tipova kancera: pluća, dojke, prostate, jajnika, grlića materice, melanoma, debelog creva, leukemije, limfoma i dr. Iz ove premise izašla je i glavna poruka Foruma pacijenata Srbije kojom se svi mi ponosimo, a ona glasi: “Obučiti, osnažiti, okupiti”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track