60. KANCEROLOŠKA NEDELJA OKUPILA SVETSKE I DOMAĆE STRUČNJAKE: Ovo je prilika da vidimo gde je Srbija u onkološkom svetu
Dr sci. med. Ivana Božović Spasojević, Foto: Milena Anđela Mišić-Atanacković

jubilej

60. KANCEROLOŠKA NEDELJA OKUPILA SVETSKE I DOMAĆE STRUČNJAKE: Ovo je prilika da vidimo gde je Srbija u onkološkom svetu

Vesti -

Jubilarna 60. Kancerološka nedelja održava se od 28. novembra do 02. decembra i okuplja vodeće lokalne, regionalne ali i svetske stručnjake značajne u naučnoj zajednici, koji će kroz interaktivna predavanja i diskusije preneti svoja znanja i iskustva iz kliničke onkološke prakse ali i iskustva i potrebe iz ugla pacijenata.

- Pored obeležavanja jubilarne 60. Kancerološke nedelje obeležava se i 36. Simpozijum medicinskih sestara Srbije, kao i tradicionalni Forum pacijenat. Ono što je poruka kancerološke nedelje pored novih metoda lečenja pacijenata je i multidisciplinarnost. Dakle, pored svih solidnih i hematoloških tumora, govoriće se i o tri glavna stuba. Imaćemo sesiju posvećenu hirurgiji, internističkoj onkologiji i radiacionoj onkologiji, a ostim toga, imamo i brojne kolege koji pomažu da uspeh lečenja bude još bolji a to su patolozi, dijagnostičari, bazični naučnici - istakla je dr sci. med. Ivana Božović Spasojević, onkolog.

Skupu će prisustvovati i veoma važni stručnjaci iz čitavog sveta, a pored revijalnih predavanja biće imaćemo i prikaze slučajeva kao i sesiju posvećenu budućnosti onkologije sa Ministarkom nauke i predavačima sa Instituta za veštačku inteligenciju, gde ćemo videte gde je Srbija u onkološkom svetu i kako da uhvatimo korak sa razvojima u onkologiji, dodala je dr Božović.

Savo Pilipović
foto: Kurir televizija

Na ovakvim skupovina pored lekara, veoma je važno i učešće pacijenata.

- Forum pacijenata već dugo učestvuje na Kancerološkoj nedelji, vrlo rado slušamo o svom novostima na polju lečenja i zalažemo se da bude više dijaloga između svih učesnika u zdravstvenom sistemu a naročito između lekara i pacijenata. Sa stanoviša Udruženja pacijenata bilo bi veoma značajno da postoji udruženje lekara sa kojim bismo mogli da razgovaramo o rešavanju tekućih problema - istakao je Savo Pilipović ispred Udruženja pacijenata.

Od ove godine Kancerološka nedelja je od Zdravstvenog saveta Srbija dobila akreditaciju kao međunarodni kongres, s obzirom da je uključeno i dosta stranih prevavača u dva masterklasa za sistemsko lečenje raka dojke i karcinoma pluća.

Upozoravajuća statistika

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Srbija se, prema najnovijim procenama, a među 40 zemalja Evrope, svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja (nalazi se na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi (na drugom mestu odmah posle Mađarske).

(kurir.rs/O.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track