OVAKO ĆE SE UBUDUĆE ZAKAZIVATI MAGNETNA REZONANCA: Srbija dobila platformu za jedinstvenu listu
Foto: Nemanja Nikolić, Shutterstock

Prof. DR DanICA GRUJIČIĆ

OVAKO ĆE SE UBUDUĆE ZAKAZIVATI MAGNETNA REZONANCA: Srbija dobila platformu za jedinstvenu listu

Vesti -


U Palati Srbija danas je predstavljena Platforma za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu, a ujedno su predstavljani i rezultati revizije liste čekanja.

Dijagnostika će, kako je najavila ministarka zdravlja Danica Grujičić, do kraja 2024. godine biti potpuno sređena uz pomoć ovog softvera

- Kada su u pitanju terapije isto će biti primenjen ovaj softver. U Beogradu je bilo 7.000 ljudi na listi čekanja, a sa analizom putem softvera prepolovljeno je na 3.500 - navela je Grujičić.

Urađena je i revizija liste čekanja

Softver će razdvajati one pacijente koji su hitni i one na regularnoj kontroli.

- Ideja je da se prečešljaju sve liste čekanja. Videli smo, recimo, da je 20 pacijenata bilo zakazano na dva mesta istovremeno - istakla je ministarka.

Platforma omogućava kontrolu broja pregleda na svakom aparatu. Za početak će obuhvatiti Beograd, pa Kragujevac, i Niš a onda Vojvodina.

magnetna rezonanca
foto: Shutterstock

Šta je magnetna rezonanca?

Magnetna rezonanca predstavlja najsavremeniju dijagnostičku slikovnu metodu. Osnovna prednost metode je velika mogućnost razlikovanja različitih tkiva organizma čoveka i njihovog prikaza u različitim tonovima sive skale.

Kako snimanje funkcioniše?

Organizam čoveka se izlaže stalnom magnetnom polju velike snage (0.2 – 3 Tesle). Tom prilikom dolazi do preorijentacije protona tako da se njihove magnetne ose postavljaju paralelno magnetnim linijama sila spoljašnjeg magnetnog polja.

Emitovanjem spoljašnjeg radiofrekventnog talasa dolazi do poremećaja ovog položaja i nastanka magnetnih linija sila drugog pravca. Prestankom emitovanja spoljašnjeg radiofrekventnog talasa dolazi do postepenog smanjenja ovih drugih magnetnih linija sile što se može registrovati, a vreme povratka u osnovno stanje izmeriti. Ovi signali se registruju, kompjuterski obrade i predstaljaju osnovu slike.

Magnetnom rezonancom se mogu pregledati svi delovi tela

* centralni nervni sistem (mozak i kičmena moždina)

* koštano-zglobni sistem

* mišići

* krvni sudovi

* medijastinalni organi

* trbušni organi

* karlični organi

* ekstremiteti...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track