INSTITUT "DEDINJE" UVODI NOVU METODU U LEČENJU SRČANIH ARITMIJA: Intervencija je efikasnija i traje kraće
Foto: Shutterstock

U KORAK SA SVETOM

INSTITUT "DEDINJE" UVODI NOVU METODU U LEČENJU SRČANIH ARITMIJA: Intervencija je efikasnija i traje kraće

Vesti -

U Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, prvi put u Srbiji, novom metodom – energijom pulsnih talasa – kod troje pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom, biće popravljen srčani mišić. Ova metoda primenjivaće se kod pacijenata koji imaju specifične aritmije i kojima zbog toga može da bude ugrožen i život.

Na Institutu „Dedinje“ kardiohirurzi zajedno sa kolegom iz Nemačke ulaze u operacionu salu da energijom pulsnih talasa operišu troje pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom starosti od 45 do 70 godina. Doktor Milisav Tomović, načelnik Odeljenja elektrofiziologije i elektrostimulacije Instituta „Dedinje“, podseća da je prethodne nedelje urađeno 16 kriobalonskih ablacija u cilju lečenja pacijenata koji imaju poremećaj srčanog ritma, piše RTS.

- Ovo što radimo danas je nešto što je komplementarno sa ovom metodom s obzirom da sve ranije tehnologije su obuhvatale ili zagrevanje srčanog mišića ili hlađenje srčanog mišića i time dovodeći do električnog oštećenja njegove funkcije, sprečavajući mogućnost da se stvori ili održava aritmija. Sad, s obzirom da ta tehnologija postoji jedna i druga jako dugo, uvek postoji ipak neka bojazan koliko su one sigurne i da li su dovoljno efikasne - kaže dr Milosavom Tomovićem.

Srčne aritmije nisu redak problem, a u našoj populaciji je jedan od najčešćih kardiovaskularnih stanja
Srčne aritmije nisu redak problem, a u našoj populaciji je jedan od najčešćih kardiovaskularnih stanjafoto: Shutterstock

Ovo je nova tehnologija koja se u svetu koristi najviše tri godine

Naučnici su otkrili novu tehnologiju, nazvanu energija pulsnih talasa koja će biti promenjena na Institutu „Dedinje“. Ona u suštini nije termalna tehnologija i ne dovodi do promene temperature tkiva, ali ima visoku specifičnost za srčani mišić, objašnjava gost Dnevnika RTS-a.

- Tako da je pokazano da mi možemo da onemogućimo električnu funkciju samog srčanog mišića bez mogućnosti oštećenja ili smanjenja na najmanju moguću meru oštećenja okolnih struktura, kao što su nervi i krvni sudovi, i pogotovo jednjak koji se nalazi baš blisko sa levom pretkomorom u kojoj i vršimo intervenciju - napominje dr Tomović.

Ovo je nova tehnologija koja se u svetu koristi najviše tri godine i tek sada počinje da se razvija, ali ono što je ustanovljeno u studijama, u suštini je bezbedna, a možda i efikasnija intervencija i traje kraće.

Nisu svi pacijenti pogodni da im se uradi intervencija

Srčne aritmije nisu redak problem, a u našoj populaciji je jedan od najčešćih kardiovaskularnih stanja koje nekada može da ugrozi i život pacijenata.

- Nisu svi pacijenti pogodni da im se uradi intervencija, ali velikom broju pacijenata možemo da pomognemo, pogotovo onim bolesnicima kojima aritmija smeta i onemogućava ih u svakodnevnom životu - naglašava dr Milisav Tomović, načelnik Odeljenja elektrofiziologije i elektrostimulacije Instituta „Dedinje“.

(kurir.rs/rts.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track