Najnovije vesti

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Novi soj korone JN.1 ubrzano se širi
Foto: Shutterstock

KOVID - 19

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Novi soj korone JN.1 ubrzano se širi

Vesti -

Mada niko među nama ko planira praznična okupljanja ili putovanja ne želi da čuje loše vesti, činjenice ukazuju na porast broja obolelih i zaraženih novom varijantom kovida-19 - JN.1 koja zabrinjava stručnjake, prenosi portal Medscape.

Dobra je vest to što nedavna istraživanja ukazuju na to da ažurirana vakcina protiv kovida-19 za sezonu 2023-2024. deluje i protiv najnovije varijante.

- U Americi je talas nove podvarijante omikrona – JN.1 već krenuo, ali mogao bi se ublažiti buster vakcinom i ostalim merama koje su nam poznate od ranije - rekao je dr Erik Topol, lekar, profesor i glavni urednik Medscapea, WebMD-ove sestrinske internet stranice.

Broj zaraženih i obolelih raste

Ali problem je u tome što broj zaraženih i obolelih raste a dosada se vakcinisalo veoma malo ljudi. Nna primer, u Sjedinjenim Državama manje od 16 posto odraslih.

Stoga infektolozi i epidemiolozi smatraju da je vreme da CDC uputi javni poziv na vakcinisanje ažuriranom vakcinom dok još nije kasno, odnosno dok antitela još mogu da „prorade“ pre početka prazničnih okupljanja.

- Ovde je već počeo talas podvarijante JN.1, ali mogao bi da se ublaži primenom buster doze vakcine i od ranije poznatim merama koje sprečavaju širenje virusa”, rekao je dr Topol, profesor i glavni urednik Medscapea, WebMD-ove sestrinske internet stranice.

U međuvremenu broj zaraženih i obolelih raste. Po podacima CDC-a, u Sjedinjenim Državama je u nedelji koja se završila 25. novembra zbog kovida hospitalizovano gotovo 10.000 pacijenata i ističe da je reč o povećanju od 10 posto u odnosu na prethodnu nedelju.

korona, Temperatura
foto: Profimedia

Ko je ko u „porodičnom stablu“?

JN.1, podvarijanta omikrona, prvi je put otkrivena u SAD-u u septembru. Tada ju je Svetska zdravstvena organizacija nazvala “potomkom” podvarijante omikrona BA.2.86.

Kad je varijanta BA.2.86, poznata i kao Pirola, prvi put identifikovana u avgustuu, činilo se da se znatno razlikuje u odnosu na druge varijante, tada je objavio CDC, što je izazvalo zabrinutost da bi ova podvarijanta mogla biti zaraznija od prethodnih, čak i za osobe koje su stekle imunitet vakcinisanjem ili ranijim infekcijama.

Pirola ima 34 mutacije više od varijante BA.2

Dr Rajendram Rajnarajanan, pomoćnik dekana za istraživanja i vanredni profesor na New York Institute of Technology Državnog univerziteta Arkansas, koji ažurira bazu podataka o varijantama i podvarijantama kovida-19 slikovito je kazao da je “JN.1 zapravo Pirolin podmladak” te je dodao da varijanta BA.2.86 i njeni potomci zabrinjavaju naučnike zbog mutacija.

U kojoj se meri do sada proširio JN.1?

Po podacima CDC-a, od 27. novembra predviđa se da će BA.2.86 sadržati pet posto do 15 posto cirkulirajućih varijanti u Sjedinjenim Državama.

- Očekivani rizik ove varijante, uključujući i njen izdanak JN.1 za javno je zdravlje nizak - objavila je agencija.

Dr Rajnarajanan je kazao da se trenutno JN.1 češće prijavljuje u Evropi, ali treba uzeti u obzir i to da neke države bolje ažuriraju podatke od ostalih.

On smatra da se ova podvarijanta dosad “verovatno proširila na sve zemlje čije zdravstvene vlasti prate širenje kovida”, zbog mutacija u proteinu šiljka koje mu olakšavaju i vezivanje i zarazu, rekao je dr Topol.

vakcina
foto: Shutterstock

Efikasnost vakcine protiv podvarijante JN.1, ostale nove varijante

Nova monovalentna vakcina XBB.1.5 štiti od podvarijante omikrona – XBB.1.5 (poznate i po nadimku ‘kraken’), ali i od podvarijante JN.1 i ostalih virusa koji se postupno javljaju, izvestio je tim istraživača 26. novembra u studiji objavljenoj na stranici bioRxiv, koja još nije recenzirana.

Naučnici kažu da je ažurirana vakcina, kojom su vakcinisane neinficirane osobe pojačala antitela za oko 27 puta protiv XBB.1.5 i za oko 13 do 27 puta protiv JN.1 i ostalih novih virusa.

- Premda će čak i primarne doze vakcine protiv kovida verovatno doprineti da budete zaštićeni od zaraze novom podvarijantom JN.1, primite li i booster XBB.1.5, on će vas još efikasnije zaštititi od nove podvarijante - rekao je dr Rajnarajanan.

(Pre)malo interesovanje za vakcinisanje u sezoni 2023-2024

U novembru je CDC objavio prve detaljne procene o tome koliko se populacije vakcinisalo.

Do 18. novembra vakcinisalo se manje od 16 posto odraslih u SAD-u, a oko 15 posto ih je kazalo da namerava da primi booster dozu.

Među decom je procenat još niži. Novu ažuriranu vakcinu primilo je tek 6,3 posto dece, a 19 posto roditelja kazalo je da planira da vakciniše svoje potomstvo u sezoni 2023.-2024.

Predviđanja i mere koje mogu pomoći

Dok neki stručnjaci kažu da se vrhunac zaraze podvarijantom JN.1 očekuje u predstojećim nedeljama, dr Topol smatra da je nemoguće tačno predvidjti kako će se JN.1 širiti.

- U svakom slučaju neće se ponoviti novembra 2021, kada se tek pojavio omikron - kazao je njegov kolega dr Rajnarajanan.

Tada se za samo četiri nedelje, otkako je Svetska zdravstvena organizacija omikron proglasila zabrinjavajućom varijantom, virus proširio svetom.

Dr Rajnarajanan predlaže da se pridržavate mera koje mogu sprečiti širenje virusa:

  • Vakcinišite se ažuriranom vakcinom. Podstaknite na to imunokompromitovane i starije članove porodice i prijatelje
  • Ako planirate da se za praznike s prijateljima družite u zatvorenom prostoru, ako je moguće češće provetravajte prostorije
  • Na aerdoromima, u avionima i ostalim sredstvima javnog prevoza nosite masku, pomoći će i vama i drugima

(kurir.rs/medscape.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track