"OVI LEKOVI SU PRESKUPI, ALI NA KRAJU ISPADNU JEFTINI" Dr Trkulja za KURIR predstavio ZNAČAJ kupovine 22 INOVATIVNE TERAPIJE
Foto: Profimedia

kurir tv

"OVI LEKOVI SU PRESKUPI, ALI NA KRAJU ISPADNU JEFTINI" Dr Trkulja za KURIR predstavio ZNAČAJ kupovine 22 INOVATIVNE TERAPIJE

Vesti -

U emisiji "Puls Srbije" gostovao je dr Bojan Trkulja direktor INOVIA-e u povodom vesti da će Republički fond za zdravstveno osiguranje do kraja godine na listu lekova dostupnih građanima Srbije o trošku države uključiti dodatne 22 inovativne terapije, od kojih je 16 za onkološke pacijente.

Bojan Trkulja
foto: Kurir tv

Objasnio je gledaocima Kurira kako će ovi lekovi poboljšati lečenje pacijenata.

"Da bi lek bio inovativan mora da bude bolji od prethodnih", istakao je na početku razgovora.

suplementi, kapsule, lekovi
foto: Shutterstock

- Ovime garantuju da ćemo uspeti da uhvatimo taj priključak sa zemljama regona, i da našim osiguranicima učinimo dostupnim te terapiji. Većina ovih lekova biće za maligna oboljenja, ali ima i lekova koji nisu za maligna oboljenja. Najava da će pitanja sistemskog finansiranja biti rešeno do kraja sledeće godine i to će omogućiti državi da planira... Prema proceni, 100 inovativnih lekova je čekalo na listu, sada je već dvedesetak prošlo kroz fond... - istakao je.

"Ako rešimo pitanje sistemskog finansiranja onda to pruža priliku da znamo koliko će novca biti u narednim godinama, stručna tela mogu na osnovu broja pacijenata, da donesu odluke šta je prioritet za 2025. i 2026 godinu."

- Ono što nama nedostaje je da razvrstavamo novac na ono što daje rezultate i ono što ne daje... To je suština... Rekordna suma je izdvojena za ove lekove. Oni koji su skupi na kraju ispadnu jeftiniji što se vidi na ekonomiji jedne zemlje kroz zdravlje pacijenta, koji ne mora u bolnicu na lečenje, operacije i sl. - rekao je Trkulja.

01:23

OVI LEKOVI SU PRESKUPI, ALI NA KRAJU ISPADNU JEFTINI! Dr Trkulja za KURIR objasnio ZNAČAJ kupovine 22 INOVATIVNE TERAPIJE

Upitan od voditeljke, zbog čega su ti lekovi toliko skupi, Trkulja upućuje da se sve može posmatrati iz drugog ugla.

- Cena inovativnih lekova jeste velika, ali to ne znači da su oni skupi, jer efekat tih lekova uvek višestruko nadoknađuje ono što je u njih uloženo. Farmako-ekonomske studije koje su rađene u SAD-u pokazuju da jedan dolar koji se uloži u ove lekove, vrati se državnom sistemu 6 dolara, kroz bolje ishode lećenja. Takvi pacijenti se kraće zadržavaju u bolnicama, duže žive, ne idu u invalidske penzije... Jednačina je vrlo jednostavna, ali suma novca mora da se izdvoji, a efekti se vide i na ekonomiji jedne zemlje... - istakao je Trkulja.

Kurir.rs T.M.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:07

SAMOPOUZDANJE MOŽE BITI VAŠ NEPRIJATELJ! Radnik GSS upozorava: Bez ovih stvari NIPOŠTO ne idete na planinarenje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track