U KINI SE POJAVILA MISTERIOZNA BOLEST! Dr Gnjatović: Nema zvaničnih podataka da je uzročnik mutirana verzija SARS-KoV-2!
Foto: Shutterstock

ima LI razloga za zabrinutost?

U KINI SE POJAVILA MISTERIOZNA BOLEST! Dr Gnjatović: Nema zvaničnih podataka da je uzročnik mutirana verzija SARS-KoV-2!

Vesti -

Sve češće možemo da čujemo u domaćim i stranim medijima da misteriozna bolest u Kini puni lekarske ordinacije, a sada je stigla u Evropu. Šta stručnjaci znaju o njoj, da li ima razloga za zabrinutost?

„Svetska zdravstvena organizacija tražila je da se ispita situacija u Kini i svi su jako zainteresovani, ali i pomalo uplašeni. Ipak, za sada ne postoje zvanični podaci da je uzročnik tih stanja mutirana verzija SARS-KoV-2, a u populaciji je i dalje najzastupljenija omikron varijanta“, navodi direktorka Instituta za primenu nuklearne energije, dr Marija Gnjatović za RTS.

Na pitanje zašto je sada došlo do porasta broja obolelih, odgovara da je to posledica popuštanja mera i da su na udaru posebno deca, pošto njihov imuni sistem podložniji.

Kina već više od deceniju praktikuje uslugu onlajn bolnica, koje su doživele ekspanziju tokom pandemije, a sada su nastavile sa daljim razvojem.

One su fokusirane na savetodavnu ulogu lekara, prepisivanje i dostavu lekova, zdravstveno osiguranje i na pomoć u tretiranju uobičajenih i hroničnih bolesti.

Uprkos tome što je bilo očekivano da će doći do porasta obolelih po labavljenju mera, dr Gnjatović kaže da ne bi bilo loše da zadržimo neke od navika koje smo stekli u pandemiji.

Situacija u Srbiji

„Svakako treba pratiti stanje u Kini, ali i obratiti pažnju na mutacije kod samog virusa kovid. Do sada je velika većina populacije stekla imunitet na kovid, ali je veoma važno pratiti mutiranje virusa“, objašnjava direktorka INEP-a.

Što se tiče situacije u Srbiji, navodi da je povećan broj obolelih od respiratornih infekcija, ali da testiranja koja Institut radi pokazuju da je tek jedna trećina infekcija uzrokovana virusom SARS-KoV-2, a ostatak pripada drugim uobičajenim uzročnicima.

„Veoma je važno da pratimo kolektivni imunitet. Činjenica je da individualni imunitet vremenom opada i da ga treba podsećati, a to je upravo proces vakcinacije, posebno za zdravstveno ugroženu populaciju“, ističe dr Gnjatović.

Iako još nije razvijena polivalentna vakcina, postoje brojne vakcine prilagođene za nove sojeve i one se savetuju svim zdravstveno ugroženim ljudima.

(Izvor: RTS/Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track