OPERACIJA UZNAPREDOVALOG RAKA PANKREASA: Jedan od najvećih uspeha srpskih hirurga ove godine
Foto: Shutterstock

pomeranje granica

OPERACIJA UZNAPREDOVALOG RAKA PANKREASA: Jedan od najvećih uspeha srpskih hirurga ove godine

Vesti -


Jedan od zdravstvenih događaja koji je obeležio godinu koja je na izmaku jeste operacija uznapredovalog karcinoma pankreasa metodom koju radi tek nekoliko svetskih centara. Šezdesetsedmogodišnja pacijentkinja operisana je u Urgentnom centru UKCS, a na čelu multidiciplinarnog tima koji je uradio tu intervenciju bio je hirurg Miloš Bracanović.

„Operacijom smo pokazali da je moguće lečiti karcinom pankreasa i u ovom uznapredovalom stadijumu. Na radost celog tima koji je učestvovao, Milja se oporavlja, ali mi smo uvek oprezni kod ovakvih vrsta procedura“, kaže Bracanović.

Ta vrsta procedure, kaže doktor, izvodi se kod uznapredovalih karcinoma pankreasa gde je zahvaćeno glavno celijačno stablo, odakle kreću arterije koje hrani jetru, želudac, pankreas i slezinu.

- Stablo je tokom operacije odstranjeno zajedno sa tumorom i delom pankreasa i želuca, a rekonstruisana je i vena.

Za ovakvu vrstu operacije je, kako kaže, neophodan čitav tim obučenih stručnjaka, kao i uređaji i aparatura.

Iako je ovakva vrsta zahvata prvi put izvedena u Srbiji, mladi hirurg priznaje da mu ta činjenica nije bila ni na kraj pameti.

„Kada je počela operacija mi o tome nismo razmišljali. Meni, kao i celom timu, najbitnije je da sve dobro prođe i da uspešno završime operaciju“, ističe Bracanović.

Svega 20 odsto pacijenata sa karcinomom glave pankreasa javi se u fazi bolesti kada je moguće radikalno hirurško lečenje. U ostalim slučajevima radi se o pacijentima koji imaju ili lokalno uznapredovalu bolest ili udaljene metastaze – rak pankreasa jedan je od najagresivnijih karcinoma, nije praćen karakterističnim simptomima, pa se veliki broj pacijenta javi na pregled tek u poodmaklim fazama bolesti.

U Srbiji rak pankreasa svake godine dobije oko 1.400 ljudi, a od ove bolesti premine 1.200 pacijenata.

Simptomi raka pankreasa

U početnim fazama bolesti, rak pankreasa u velikoj većini slučajeva ne daje simptome, u kasnijim stadijumima moguć je bol u trbuhu, žuta prebojenost kože i beonjača, gubitak telesne težine, promene u boji i konzistenciji stolice.

Prenela. V.N.

Izvor: RTS/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track