SMANJEN BROJ DAVALACA KRVI ZBOG PRAZNIKA I RESPIRATORNIH INFEKCIJA: Nedostaju A i 0 krvna grupa
Foto: Shutterstock

dajte krv produžite život

SMANJEN BROJ DAVALACA KRVI ZBOG PRAZNIKA I RESPIRATORNIH INFEKCIJA: Nedostaju A i 0 krvna grupa

Vesti -

Zbog praznika, ali i respiratornih infekcija smanjen je broj davalaca krvi. Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za RTS da nedostaju A pozitivna i negativna, kao i nulta krvna grupa.

Praznici koji su pred nama period je kada su smanjene rezerve krvi u Institutu za transfuziju. Programi su zasad zadovoljeni, ali ako nema dovoljno krvi, postoji mogućnost da se sporadično odlažu određene operacije.

Mirjana Knežević rekla je za RTS da su smanjene rezerve krvi, kao i da su ovom momentu na jedno i po dnevnim rezervama.

- Nedostaju sve krvne krupe, ali posebno nulta, kao i pozitivna i negativna A. Primećujemo da je odziv sugrađana za davanje krvi manji, ali tome doprinose i česte respiratorne infekcije. S obzirom na to da je period darivanje, davanje krvi je najlepši dar. Nema ništa lepše nego pokloniti život - objašnjava Kneževićeva.

Za dnevne rezerve najbolje je da postoji 300-350 jedinica krvi

Kneževićeva napominje da je najbolja situacija kada na dnevnom nivou ima 300 do 350 jedinica krvi u rezervama, odnosno između 1.500 do 1.800 jedinica na nedeljnom nivou.

- Prethodne nedelje smo prikupili 1.300 jedinica krvi, što nije loše, ali nije ni dovoljno. Očekujemo da ova nedelja bude problematična. Kao i svakog utorka, bićemo u Crvenom krstu u Valjevu, kao i Insitutu. Lepa je prilika da se završi godina na human način - ukazuje ona.

jedinica krvi
foto: Shutterstock

Institut će biti otvoven i 01. i 02. januara

Govoreći o prazničnim danima, Kneževićeva je rekla da će Institut biti otvoren 1. i 2. januara od 8 do 15 sati, ali da neće raditi za Božić jer je nedelja.

- Zdrava odrasla osoba od 18 do 65 godina, može biti dobrovoljni davalac krvi. Zdrava znači da se oseća dobro tog dana, da ne pije lekove, da u poslednjih desetak dana nije pila antibiotike. Osoba ženskog pola treba da ima minimum 50 kilograma telesne težine, da nije u toku menstrualni ciklus, da nije u drugom stanju i da ne doji - podseća Kneževićeva.

Napominje da žene mogu da daju krv na 16 nedelja, odnosno četiri meseca, dok muškarci mogu da daju na tri meseca, odnosno na 12 nedelja.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/rts.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track