75% GRAĐANA SRBIJE PODRŽAVA ZABRANU PUŠENJA: Sve su prilike da od proleća više nema cigareta u zatvorenim javnim prostorima
Foto: Shutterstock

novi zakon

75% GRAĐANA SRBIJE PODRŽAVA ZABRANU PUŠENJA: Sve su prilike da od proleća više nema cigareta u zatvorenim javnim prostorima

Vesti -

Istraživanja pokazuju da zakon o zabrani pušenja podržava 75 odsto građana Srbije. Zakon kojim se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima trebalo bi da stupi na snagu sledeće godine.

Trećina stanovnika Srbije koristi duvanske proizvode koji su vodeći uzrok obolevanja. Od bolesti prouzrokovanih duvanom, godišnje u Srbiji umre oko 20 hiljada građana, što je petina svih smrtnih slučajeva u zemlji.

Bolesti prouzrokovane duvanom koštaju Srbiju 269 milijardi dinara u godini. Izračunato je i da mere za kontrolu duvana mogu da spreče više od 70 hiljada smrtnih slučajeva i uštede 642 milijarde dinara troškova lečenja i bolovanja do 2035. godine.

- Zakon je gotov, mislim da neće tu biti problema jer mi smo jedina zemlja praktično u okruženju i šire koja to još nije uvela. Ne treba nam još jedno zagađenje koje sami pravimo a ne mormo da ga pravimo. Da ne govorim sada samo o plućima, govorimo i o pogubnom delovanju na krvne sudove koje je dokazano. Karcinom pluća je dokazano ima 95 odsto ljudi koji su pušači - naglašava Prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

Preporučene mere kontrole duvana iz Okvirne konvencije SZO doprinele bi smanjenje smrtnosti
Preporučene mere kontrole duvana iz Okvirne konvencije SZO doprinele bi smanjenje smrtnostifoto: Shutterstock

Primena mera kontrole duvana dovela je do smanjenja broja pušača u mnogim zemljama, što se odrazilo i na zdravlje stanovništva.

Prema rečima dr Igor Končar, vaskularnog hirurga na Klinici za vaskularnu hirurgiju UKCS, učestalost aneurizmatske bolesti u Švedskoj i Engleskoj smanjeno sa pet na jedan posto, a procenat pušača je u Engleskoj i u Švedskoj negde od 10 do 15 odsto, kod nas je blizu 40.

- Mi imamo dokaze da je u zemljama poput Amerike ili recimo Australije, gde su te mere najkompleksnije donete i održavaju se i podržavaju već više od decenije, više od dve decenije imamo i pad oboljevanja, ali ono što je još bitnije, imamo značajan pad smrtnosti od raka pluća - ističe dr Anđelka Grujičić, iz Centra za promociju javnog zdravlja GZJZ Beograd.

Preporučene mere kontrole duvana iz Okvirne konvencije SZO doprinele bi smanjenje smrtnosti od nezaraznih bolesti pre sedamdesete godine za jednu trećinu do 2030. godine.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/rts.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track