PACIJENTU UGRAĐEN BAJPAS BEZ OTVARANJA GRUDNOG KOŠA: Mali broj centara u Evropi radi ovakve procedure
Foto: Shutterstock

prvi put u Srbiji

PACIJENTU UGRAĐEN BAJPAS BEZ OTVARANJA GRUDNOG KOŠA: Mali broj centara u Evropi radi ovakve procedure

Vesti -

Prvi put u Srbiji, u Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije, bez otvaranja grudnog koša pacijentu su ugradili bajpas. Tokom intervencije je primenjenja i mehanička potpora koja je radila umesto srca.

Pored malaksalosti i zamora, zato što je njegovo srce sve slabije radilo, pedesetsedmogodišnji Jovica Miladinović iz Paraćina gotovo da nije mogao da obavlja redovne aktivnosti. U petak je operisan i sada iako i dalje razmišlja šta će i kako biti dalje, ipak ima osmeh na licu, prenosi RTS.

- Nisam ni znao da će da mi rade ovom metodom operaciju, tako da kada sam se probudio, ja sam se iznenadio što mi nije isečen grudni koš. Ja kažem, čekaj, izgleda da mi nisu ni uradili operaciju, a onda su mi objasnili da je rađeno novom metodom. Evo već danas sam dobro i ustaću da se prošetam malo. Za Novu godinu sam kod kuće - kaže Jovica Miladinović.

Više od 15 stručnjaka učestvovalo u psoceduri

U operacionoj sali Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije bilo je više od 15 zdravstvenih profesionalaca – od anesteziologa, preko vaskularnih hirurga, kardiologa, i kardiohirurga.

Da bi Jovici popravili rad srca, koje je bilo u poodmakloj fazi srčane slabosti i radilo je sa svega 20 odsto kapaciteta, primenili su dve intervencije u jednoj. Operacija je trajala gotovo pet sati.

Srce
foto: Profimedia

Prema rečima ass. dr Nemanja Aleksić, kardiohirurg, Klinike za kardiohirurgiju UKCS, cilj je bio i da se minimalno invazivnim pristupom smanji trauma i šok koju jedna tako velika operacija sa sobom nosi.

- Mi smo zadovoljni što je to prošlo dobro, i nadamo se da smo pružili najbolju negu čoveku - kaže dr Aleksić za RTS.

Godišnje postoji potreba za otrpilike 50-ak procedura, naglašava ass. dr Miloš Matković, kardiohirurg Klinike za kardiohirurgiju UKCS, i objašnjava da je to najteža grupa bolesnika, pred samu transplantaciju, ali kojima se zapravo može pomoći ovim minimalno invazivnim pristupom uz potporu cirkulacije.

- Uvek treba imati i najsavremeniju opremu koja prati ovakve procedure, i oprema prati razvoj naše hirurgije. To je ono što je neophodno i naravno obučiti se i za rad sa opremom i za proceduru - kaže ass. dr Matković.

Mehanička potpora pomagala srčani rad tokom operacije

U ovoj godini, tim Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije je uradio više od hiljadu i po operacija na otvorenom srcu, i pet transplantacija srca. Nedavno, prvi put ugradili su i dva veštačka srca. Sada rade još jednu proceduru kojom pomažu najtežim pacijnetima.

- Ovo je prva procedura kod nas na Klinici. Mali broj centara radi ovakve procedure u čitavoj Evropi. Mi smo radili bajpas kroz mali rez, uz podršku aparata uređaja za mehaničku potporu cirkulacije kojim vi možete održavati srčani rad na samoj operaciji, odnosno pomagati srčani rad na samoj operaciji. Prvog dana, drugog dana, pa nekada i mesec-dva ili tri dana nakon operacije, ukoliko je to neophodno.

Kod minimalno invazivnih procedura prednost jeste i to što je postoperativni oporavak brži, a boravak u bolnici kraći. Kod ovog pacijenta nivo srčane funkcije redovno će se proveravati.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/rts.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track