"NOĆNE PTICE" SKLONIJE SU RAZVOJU SRČANIH OBOLJENJA: Od nespavanja prvo stradaju arterije
Foto: Profimedia

NAUČNICI TVRDE

"NOĆNE PTICE" SKLONIJE SU RAZVOJU SRČANIH OBOLJENJA: Od nespavanja prvo stradaju arterije

Vesti -

Ostati budan i aktivan do kasno u noć možda i nije baš pametno. Prema novom istraživanju, u poređenju sa ljudima koji spavaju noću, takozvane "noćne ptice" sklonije su razvoju srčanih oboljenja.

Prema rezultatima studije Univerziteta u Geteborgu, objavljenoj u časopisu „Sleep Medicine“, ljudi koji su budni noću imaju skoro dvostruko veći rizik od razvoja ateroskleroze. Reč je o otvrdnjavanju i sužavanju arterija, što može dovesti do angine, krvnih ugrušaka, srčanog ili moždanog udara.

Dok su dosadašnja istraživanja pokazala da se oni koji ostaju budni do kasno suočavaju sa rizikom od kardiovaskularnih problema, ova studija je navodno prva koja je zaključila da cirkadijalni ritam, ili 24-časovni biološki sat osobe, posebno utiče na srčane arterije.

Od 771 učesnika istraživanja starosti od 50 do 64 godine, njih 144 sebe je opisalo kao ekstremne jutarnje tipove, a 128 se izjasnilo kao ekstremne večernje tipove.

Samo 22,2 odsto jutarnjih tipova imalo je izraženu kalcifikacija arterija - oni su bili grupa koja je radila najbolje. Ekstremna večernja grupa imala je najveću učestalost jakog očvršćavanja arterija – 40,6 odsto.

Ostale tri grupe ljudi, koje su se izjašnjavale kao: pomalo jutarnji tip, ni jutarnji ni večernji tip, i pomalo večernji tip, bile su između, piše „New York Post“.

„Naši rezultati pokazuju da ekstremni večernji hronotip može biti povezan ne samo sa lošijim kardiovaskularnim zdravljem uopšte, već i preciznije sa kalcifikacijama koronarnih arterija i procesom koji dovodi do arterijske kalcifikacije“, rekao je autor studije Mio Kobajaši Frisk.

Drugi faktori koji utiču na rizik od otvrdnjavanja i začepljenja arterija uključuju krvni pritisak, lipide u krvi, težinu, nivo aktivnosti, stres, san i pušenje.

Izvor: New York Post/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track