U SRBIJI U 2023. ROĐENO 56.000 BEBA: Porodilišta su puna, a da bi bilo još više beba - parovima pomaže i vantelesna oplodnja
Foto: Shutterstock

LEPE VESTI

U SRBIJI U 2023. ROĐENO 56.000 BEBA: Porodilišta su puna, a da bi bilo još više beba - parovima pomaže i vantelesna oplodnja

Vesti -


Vest koja nam svima izmami osmeh u novogodišnjoj noći uvek je ona u kojoj saznajemo gde se rodila prva beba i da li je dečak ili devojčica. Do decembra u našoj zemlji je rođeno oko 56.000 beba, a najviše u avgustu. Ove godine je rođeno nešto više dečaka, nego devojčica.

Sa novom godinom nove šanse i želje za sve stanovnike planete. Neki ne odbrojavaju samo poslednje minute stare godine, već i isčekivanje najlepše vesti – iz porodilišta. A ona su, kažu lekari, puna.

„Trenutno su u porodlištu tri trudnice. Koliko će biti do ponoći ne mogu sada da vam kažem. Što se tiče prethodne godine u smislu broja porođaja, mi nasatavljamo trend velikih brojeva. Jeste malo manji broj nego prethodne godne, u pitanju je 6725 porođaja i 6.830 beba“, navodi dr Aleksandra Petrović iz GAK „Narodni front“ za RTS.

Beba
foto: Shutterstock

„Obično je vikendom malo manje porođaja, ali imamo već žena u porodilištu, a očekujemo da će ih biti i u prvim sekundama i minutima nove godine. Mi ćemo biti negde na nivou prošle godine, biće nešto malo više dečaka, jedan posto, to je negde pedesetak dečaka nego devojčica“, kaže prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, UKCS.

Po broju beba ove godine prednjačio je beogradski region, a najmanje novorođenčadi bilo je na jugu i istoku, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Da bi bilo više beba, parovima koji žele da se ostvare u ulozi roditelja pomaže i vantelesna oplodnja.

„Preko 500 je urađeno postupaka medicinski potpomognute oplodnje kod nas na klinici. Tu je bilo i oko 170 postupaka zamrzavanja, odmarzavanja, zati embriotransfera od zamrznutih embriona. Uradili smo nekih 38 postupaka krioprezervacije kod pacijenata koje imaju maligne bolesti“, dodaje profesor Stefanović.

„Što se tiče doniranog materijala, urađeno je 97 procesa, kako sa doniranim spermatozodima, tako i sa doniranim jajnim ćelijama. Kako su i te trudnoće i dalje u toku, za sada imamo dve rođene bebe“, ističe doktorka Petrović.

Da bi bebe bile zdravije uveden je i obavezni neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju. Od septembra je pregledano više od 17.000 beba, otkrivena je kod tri.

„U roku od nekoliko dana terapija je stigla do tih beba.One su sada odlično i ne pokazuju nikakve znakove spinalne mišićne atrofije, kao i one bebe iz pilot projekta, što je važno da kažemo da se te bebe potpuno normalno razvijaju i da nemaju ni jedan simptom bolesti. Ova treća bebe je otkrivena nedavno, pre dva dana“, ističe Olivera Jovović, predsednica Udruženja „SMA Srbija“.

Lav Teodorović je bio prva beba sa spinalnom mišićnom atrofijom koja je u Srbiji primila najskuplju terapiju u svetu. Četiri meseca kasnije Lav je odlično i napreduje – kaže njegova mama.

„Zahvalni smo vam svima što ste nam to omogućili i što u Novu godinu ulazimo spremni i motivisani za dalja osvajanja. Želimo vam od srca srećne predstojeće praznike, mnogo zdravlja, mira i ljubavi!“, poručuje Lavova mama, Sonja Teodorović.

Izvor: RTS/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track