ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Prirodna jelka u zatvorenom prostoru može da izazove alergije
Foto: Shutterstock

OPREZ

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Prirodna jelka u zatvorenom prostoru može da izazove alergije

Vesti -

Mnogi više vole prirodne nego veštačke jelke zbog jedinstvene arome bora. Međutim, malo ljudi zna kako prisustvo prirodne jelke u kući utiče na zdravlje ljudi.

Zaposleni u američkom Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju (NIST) odlučili su da saznaju koje hemikalije i u kojim količinama jelka ispušta u atmosferu.

Da bi odgovorili na ova pitanja naučnici su uzeli zelenu lepoticu, svečano je ukrasili, a zatim je zaključali u zatvorenom prostoru na 17 dana. Simulirajući stvarne uslove, drvo su zalivali svakodnevno, a svetla su se gasila noću. Na kraju perioda, istraživači su proučavali „asortiman“ isparljivih organskih jedinjenja (VOC) nastalih tokom tog vremena.

Najčešći VOC su bili monoterpeni, koji su izvor svima omiljene arome bora. Kako se ispostavilo, neke od ovih oslobođenih hemikalija mogu da reaguju sa ozonom, utičući na hemiju vazduha u zatvorenom prostoru.

Alergija, Kijavica, Polen Ambrozija

Ukratko, naučnici su naglasili da za ljude osetljive na VOC, božićna jelka može biti jedan od mogućih uzroka suzenja očiju i drugih alergijskih reakcija. Zbog toga ima smisla postaviti drvo pored prozora i redovno provetravati prostoriju, prenosi ruski sajt „Zdravlje“.

Izvor: Politika.rs /Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track