BRITANCI TESTIRAJU MUŠKU KONTRACEPTIVNU PILULU: Za razliku od ženske verzije, ona ne sadrži hormone i neželjene efekte
Foto: Profimedia

NOVOSTI

BRITANCI TESTIRAJU MUŠKU KONTRACEPTIVNU PILULU: Za razliku od ženske verzije, ona ne sadrži hormone i neželjene efekte

Vesti -

U decembru 2023. godine, grupa Britanaca postala je prva u svetu koja je isprobala mušku kontraceptivnu pilulu razvijenu u SAD u poslednje dve decenije – i za razliku od ženske verzije, ona ne sadrži hormone i neželjene efekte.

To je najnovija pozitivna vest u pokretu ka uravnoteženijoj odgovornosti za kontrolu rađanja između polova, koja je istorijski u velikoj meri počivala na ženama.

Grupa od 16 dobrovoljaca na klinici u Notingemu bila je uključena u ispitivanje leka, nazvanog ICT-529, da vidi da li može da zaustavi proizvodnju sperme. Pilula deluje tako što isključuje protein u telu koji se zove receptor retinoične kiseline alfa (RAR-alfa), sprečavajući ga da se veže za oblik vitamina A. A ovo bi, naučnici se nadaju, trebalo da zaustavi proizvodnju sperme u testisima – i biti lako preokrenuti ako muškarci odluče da su spremni da imaju decu, piše dailimail.co.uk.

Istraživanja pokazuju da bi oko trećine seksualno aktivnih muškaraca u Britaniji moglo razmisliti o uzimanja muške verzije pilule. Trenutno su njihove opcije ograničene na apstinenciju, kondome ili vazektomiju. Druge muške pilule za kontrolu rađanja koje se testiraju koriste hormonske agense koji suzbijaju testosteron kako bi sprečili proizvodnju sperme. Međutim, testosteron ne zaustavlja u potpunosti proizvodnju sperme i takođe je povezan sa ozbiljnim neželjenim efektima kao što su povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i povećanje telesne težine, akne i promene raspoloženja.

Inicijativa za mušku kontracepciju, koja je uložila u novu pilulu, podržava napore za razvoj novih metoda kontrole rađanja. Izvršni direktor Heder Vahdat rekla je: „Prva studija o muškim kontraceptivnim pilulama bez hormona je dugo očekivana prekretnica i značajan uspeh u potrazi za reproduktivnom autonomijom.

Prenela: V.N.

Izvor: Ljepota i zdravlje/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track