NA UDARU SMO "TRIDEMIJE": U cirkulaciji su grip, kovid i ostale RESPIRATORNE INFEKCIJE
Foto: Shutterstock

zaštitite se

NA UDARU SMO "TRIDEMIJE": U cirkulaciji su grip, kovid i ostale RESPIRATORNE INFEKCIJE

Vesti -

Lekari širom Srbije potvrđuju da imaju znatno više pacijenata nego pre tri sedmice, i da hara „tridemija“. Trenutno su u sudaru i grip, i korona, i ostali akutni respiratorni virusi. Zato ne čudi što većina populacije ima neki od simptoma infekcija koje trenutno cirkulišu u Srbiji.

Posle praznika koje smo većinu vremena provodili u zatvorenom, povećao se broj pacijenata koji traže lekarsku pomoć s obzirom na to da su u cirkulaciji osim kovida i virus gripa i sincicijalni virus. Doktorka Svetlana Mićić, specijalista opšte prakse u Domu zdravlja Stari grad navodi da je primetan blagi porast broja pacijenata u odnosu na novembar i decembar.

- Na kraju krajeva, ovo je i sezona respiratornih, akutnih virusnih infekcija. Tako da imamo, blagi porast akutnih respiratornih infekcija - kaže dr Mićić za RTS.

Broj obolelih od kovida za 20 % veći u odnosu na decembar

Što se tiče kovid pozitivnih pacijenata, doktorka navodi da je u odnosu na novembar i decembar njihov broj povećan za oko dvadesetak procenata. I pored imunizacije protiv gripa koja je počela još u oktobru, još uvek ima sporadičnih slučajeva obolelih, ali u cirkulaciji su i ostali respiratorni virusi – sincicijalni, rotavirusi, adenovirusi… Obolelih ima u svim starosnim kategorijama. Pacijenti se javljaju sa opštom simptomatologijom – povišena temperatura, kašalj, glavobolja, curenje nosa, opšta malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima - dodaje dr Mićić.

- Savet je, naravno, nošenje maski u zatvorenim prostorima, to su svakako preporuke i, naravno, pri nekim većim okupljanjima poštovanje svih protivepidemijskih mera. Održavanje higijene i ono na šta apelujem i ovom prilikom, to je vakcinacija protiv gripa. Mi i dalje imamo te vakcine i nastavljamo sa vakcinacijom, i nije kasno, naravno.

Starija populacija, hronični bolesnici, imunodeficijentne osobe i zdravstveni radnici trebalo bi da prime vakcinu protiv gripa
Starija populacija, hronični bolesnici, imunodeficijentne osobe i zdravstveni radnici trebalo bi da prime vakcinu protiv gripafoto: Profimedia

Vakcina se preporučuje hroničnim bolesnicima i starijoj populaciji

Starija populacija, hronični bolesnici, imunodeficijentne osobe i zdravstveni radnici trebalo bi da prime vakcinu protiv gripa koja svakako daje zaštitu i smanjuje morbiditet i težinu kliničke slike.

- Kao i svake godine, saveti kod virusnih infekcija su da dva do tri dana odležati u kući uz tople napitke, simptomatsku terapiju, skidanje temperature, a nakon toga, ukoliko se pacijent ne oseća dobro, onda se javlja lekaru - naglašava dr Svetlana Mićić.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Batut od 5. januara, srednji je intenzitet cirkulacije virusa gripa u našoj zemlji i najzastupljeniji je među malom decom i mladima, tinejdžerima do 14, 15 godina.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/rts.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track