KORONA I DALJE ODNOSI ŽIVOTE: U decembru Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeno 10.000 žrtava opasnog virusa
Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

KORONA I DALJE ODNOSI ŽIVOTE: U decembru Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeno 10.000 žrtava opasnog virusa

Vesti -

U decembru prošle godine u svetu je registrovano gotovo 10.000 smrtnih slučajeva zbog kovida-19, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i upozorila da je virus i dalje velika pretnja, uprkos tome što se o njemu više mnogo ne govori.

SZO navodi da podaci iz više izvora ukazuju na povećano prenošenje virusa prošlog meseca, što je podstaknuto okupljanjima tokom božićnih praznika i varijantom JN.1 koja sada preovladava u svetu, objavila je agencija AFP.

- Iako kovid-19 više ne predstavlja vanrednu globalnu situaciju, taj virus se i dalje širi, menja i ubija - rekao je generalni sekretar SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, prenosi Glas Amerike.

Zabeležen rast hospitalizacija od 42 odsto

Osim gotovo 10.000 žrtava prijavljenih Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prošlog meseca, zabeležen je i rast hospitalizacija od 42 odsto, kao i porast prijema na intenzivnu negu od 62 procenta, u poređenju sa novembrom.

Te brojke su zasnovane na podacima iz manje od 50 zemalja, uglavnom u Evropi i Severnoj i Južnoj Americi, rekao je Tedros.

- Sigurno ima povećanja i u drugim zemljama koja nisu prijavljena. Kao što vlade i pojedinci preduzimaju mere opreza protiv drugih bolesti, moramo to da radimo i protiv kovida-19. Iako je 10.000 žrtava mesečno mnogo manje od vrhunca pandemije, taj nivo smrtnih slučajeva koji se mogu sprečiti je neprihvatljiv - naglasio je Tedros.

Vakcina
foto: Profimedia

Stručnjaci i dalje pozivaju na vakcinaciju

On je pozvao vlade da nastave da nadziru virus i da osiguraju pristup jeftinim i pouzdanim testovima, lekovima i vakcinama.

- I dalje pozivamo pojedince da se vakcinišu, testiraju, nose maske gde je to potrebno i osiguraju da prepuni zatvoreni prostori imaju dobru ventilaciju - kazao je prvi čovek SZO.

SZO je u maju prošle godine proglasila kraj međunarodnog vanrednog stanja u javnom zdravlju zbog kovida 19, više od tri godine nakon što je virus prvi put registrovan u kineskom gradu Vuhanu, krajem 2019.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/SZO/Glas Amerike)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track