URAĐENA DELIMIČNA TRANSPLANTACIJA SRČANOG TKIVA KOD BEBE: Implant raste sa pacijentom i smanjuje se potreba za imunosupresivima
Foto: Shutterstock

inovacija u svetu

URAĐENA DELIMIČNA TRANSPLANTACIJA SRČANOG TKIVA KOD BEBE: Implant raste sa pacijentom i smanjuje se potreba za imunosupresivima

Vesti -

Prva beba kojoj je izvršena delimična transplantacija srca trebalo bi da bude pošteđena ponovljenih operacija na srcu jer implantirano tkivo raste sa njim – rezultat koji nikada ranije nije viđen kod ljudi.

Hirurzi su ušli u istoriju kada su zašili srčane zaliske i krvne sudove uzete od bebe donora u srce primaoca transplantacije Ovena Monroa kada je imao samo 18 dana.

Ova tehnika spasavanja prirodnog srčanog tkiva i samo korišćenje tkiva živog donora za zamenu oštećenih delova nikada ranije nije bila isprobana na ljudima.

Doktor Džozef Turek glavni hirurg sa Univerziteta Djuk, ranije je radio proceduru samo na laboratorijskim životinjama.

Godinu dana kasnije, srce bebe Ovena poraslo je od veličine jagode do veličine kajsije, a sa njim je poraslo i tkivo donora.

- Ovenovi implantati srčanog tkiva rastu sličnom brzinom kao i srčano tkivo kod zdrave novorođenčadi - rekao je doktor Turek.

Ovenova srčana funkcija je „odlična“ i on dostiže razvojne prekretnice normalnog jednogodišnjaka, kao što su igranje, puzanje i stajanje, objavili su istraživači u stručnom časopisu JAMA.

- To je dokaz da ova tehnologija funkcioniše, ova ideja funkcioniše i može da se koristi za pomoć drugoj deci - rekao je dr Turek.

beba, slušanje srca, stetoskop
foto: Shutterstock

Ovenovi roditelji pristali su na operaciju nakon što su saznali da njihova beba ima ozbiljnu srčanu manu poznatu kao truncus arteriosus kod koje se trunkus ne deli na dve arterije koje nose krv iz srca, već one ostaju spojene što dovodi do nedostatka kiseonika. Ovo stanje pogađa oko 250 beba u SAD svake godine. Obično se novorođenčadima sa truncus arteriosus vrši potpuna transplantacija srca.

Da bi se obezbedili uslovi da će Ovenovo srce pravilno pumpati krv, podvrgnut je delimičnoj transplantaciji srca gde je uklonjen deo njegovog srčanog tkiva koje je bilo oštećeno i implantirano tkivo iz srca donora.

Donorska srca transplantirana u novorođenčad će rasti sa detetom, ali često postaju nefunkcionalna tokom vremena.

Da bi se sprečilo da imuni sistem odbaci transplantirana srca, primaocima se daju lekovi koji potiskuju imuni sistem, što sprečava telo da se bori ne samo protiv srčanog tkiva, već i protiv infekcija.

Telo teži da odbaci, kao strano, srčani mišić donora, a ne zalistke i krvne sudove. Pošto je bebi Ovenu izvršena samo delimična transplantacija krvnih sudova i zalistaka, bilo mu je potrebna samo pola doze jednog od ovih imunosupresivnih lekova.

Prenela: O.M.

(izvor: scinecealert.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track