VELIKA STUDIJA OTKRIVA NOVI FAKTOR RIZIKA ZA SRČANI I MOŽDANI UDAR: Najgore je kad pritisak stalno varira

VAŽNO

VELIKA STUDIJA OTKRIVA NOVI FAKTOR RIZIKA ZA SRČANI I MOŽDANI UDAR: Najgore je kad pritisak stalno varira

Vesti -

Promene krvnog pritiska tokom vremena mogu se koristiti za identifikaciju pacijenata sa najvećim rizikom od srčanog i moždanog udara. Ovo su nalazi nove analize iz studije ASCOT, koju su predvodili istraživači sa Imperijal koledža u Londonu i objavljeni juče u "European Heart Journal".

Studija sprovedena u Velikoj Britaniji, koja je obuhvatila više od milion očitavanja, pokazala je da je varijabilnost krvnog pritiska glavni faktor rizika od srčanog i moždanog udara.

Pacijenti sa fluktuirajućim očitanjima mogu biti izloženi većem riziku od kardiovaskularnih događaja od onih sa visokim, ali stabilnim krvnim pritiskom koji se kontroliše lekovima. I zato, ukazuje novo istraživanje, lekari ne samo da bi trebalo da provere visok krvni pritisak, već i da prate promene pri svakom susretu sa pacijentom.

Istraživači na Imperijal koledžu pratili su više od 8.000 pacijenata u Velikoj Britaniji sa visokim krvnim pritiskom više od 20 godina. Otkrili su da su varijacije u sistolnom krvnom pritisku tokom vremena snažan prediktor moždanog udara, srčanog udara i atrijalne fibrilacije.

To je čak bio slučaj i kod pacijenata koji su imali očitavanja krvnog pritiska u granicama normale, ali koja su varirala između poseta lekaru, prema rezultatima objavljenim u „European Heart Journal“.

- Već dugo znamo da visok krvni pritisak povećava rizik od srčanog i moždanog udara, ali naši najnoviji nalazi takođe naglašavaju važnost praćenja varijabilnosti krvnog pritiska tokom vremena - komentariše viši autor studije profesor Piter Sever, sa Nacionalnog instituta za srce i pluća i koautor studije.

- Najvažnije, potrebne su nam međunarodne smernice za kliničare koje treba ažurirati kako bi odražavale ove najnovije nalaze i uključile varijabilnost krvnog pritiska kao glavni faktor rizika za srčani udar i moždani udar, ističe dr Sever.

Većina ispitanika bili su muškarci prosečne starosti 64 godine. Među pacijentima sa prosečnim sistolnim krvnim pritiskom manjim od 140 mmHg, oni sa najvećom varijabilnosti imali su 16 procenata veći rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih događaja u poređenju sa grupom sa najmanjom varijabilnosti.

Takođe, istraživanje je pokazalo da se više od polovine incidenata (53 odsto) dogodilo kod pacijenata čiji je krvni pritisak bio dobro kontrolisan lekovima, ispod 140 mmHg, što ukazuje da je lečenje bilo neadekvatno.

Kardiolog, Krvni Pritisak, Hipertenzija

Istraživači zaključuju da rezultati pokazuju da varijabilnost sistolnog krvnog pritiska od 13 mmHg ili više tokom pet godina može biti povezana sa značajno povećanim rizikom od kardiovaskularnih događaja.

Profesor Sever je dodao: „Još uvek ne znamo kako izgleda optimalna metoda za snimanje varijabilnosti krvnog pritiska tokom vremena – da li ovo može uključivati merenja u kancelariji i kući kako bi se na duži rok najbolje informisalo o zdravstvenom kartonu pacijenata – i potrebna su dodatna istraživanja.

Izvor: Imperijal.ac.uk/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track