ONKOLOZI PORUČUJU: Premostiti nejednakosti u lečenju raka
Foto: Shutterstock

VAŽNO

ONKOLOZI PORUČUJU: Premostiti nejednakosti u lečenju raka

Vesti -

Srbija se priključila obeležavanju Svetskog dana raka porukom da je potrebno premostiti nejednakosti u lečenju raka, i da ne treba da postoje „zaboravljeni tipovi raka“, kao što je sada slučaj, zaključeno je na konferenciji za medije, u organizaciji Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS). Svetski dan borbe protiv raka obeležava treću godinu kampanje #CloseTheCareGap, sa pozivom Vladama da smanje nejednakosti koje postoje u dostupnosti terapiji raka.

- Veliki doprinos savremenoj sistemskoj terapiji malignih bolesti postignut je uvođenjem novih lekova na listu lekova RFZO, početkom godine.V Time se zaista smanjuje nejednakost u lečenju raka u našoj zemlji, pogotovo uvođenjem imunoterapije u lečenju drugih vrsta tumora. UMOS će nastaviti promociju najsavremenijih lekova koji su međunarodno preporučeni, a i dalje nisu na listi lekova, izjavio je prof. dr sci med Davorin Radosavljević, direktor Klinike za internističku onkologiju, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

Davorin Radosavljević
foto: Nemanja Pančić

Dr Džamić: Stižu nove terapije za rak bešike

- Rak nije jedna bolest već napada mnoge organe i tkiva različitim mehanizmima. Svetska javnost jeste shvatila da se posveti lečenju raka mokraćne bešike, dok je kod nas je rak mokraćne bešike „zaboravljeni rak“ koji sada u svetu ima nove terapijske opcije i daje nadu pacijentima da sa tom opakom bolešću duže i bolje žive. Mi naravno, očekujemo da postane uskoro dostupan pacijentima i u Srbiji, izjavio je prof. dr sci. med. Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju, Univerzitetski klinički centar Srbije.

Zoran Džamić
foto: Nenad Kostić

- Pacijenti sa rakom mokraćne beške javljaju se kasno, zato apelujemo i veoma je važno da se svako ko primeti neke simtome, a pogotovo krv u urinu da se odmah javi lekaru. Više od 2.500 hiljade ljudi oboli svake godine u našoj zemlji od raka mokraćne bešike, dok za više od 1.000 njih ova bolest ima fatalan ishod, i zato je veoma bitno uvođenje imunoterapije, kao najsavremenijeg oblika lečenja“, izjavila je dr sci med Suzana Matković, onkolog, Institut za onkologiju Srbije.

Imunoterapija mi je vratila nadu

Tomislav Miletić je na svojoj koži osetio kolika je moć savremenih terapija u lečenju onkoloških pacijenata. Njemu je 2015. godine dijagnostikovan rak bešike, zbog čega mu je bešika i odstranjena, probane su razne terapijske opcije, ali stvari nisu išle na bolje.

- Onda sam 2017. ubačen u kliničku studiju kod dr Suzane Matković, primao sam imunoterapiju, i ubrzo sam se osećao mnogo bolje - vratili su mi se i snaga i apetit - kaže Miletić za Kurir i dodaje:

- Kad saznaju dijagnozu važno je da budu borci, da se ne predaju. Moja poruka je da svako ko primeti neke siptome kao što su krv u urinu, da se odmah javi lekaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track