Do 2050. godine biće 77 odsto više obolelih od raka: 4 faktora su najveći krivci za ovu alarmantnu statistiku
Foto: Profimedia

SZO UPOZORAVA

Do 2050. godine biće 77 odsto više obolelih od raka: 4 faktora su najveći krivci za ovu alarmantnu statistiku

Vesti -


Broj novih slučajeva oboljevanja od kancera porašće na više od 35 miliona do 2050. godine, što je povećanje od 77 odsto u odnosu na broj iz 2022. godine.

Ključni faktori koji će dovesti do ovog povećanja su duvan, alkohol, gojaznost i zagađenost vazduha, navode iz Međunarodne agencije za istraživanje kancera pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

„Predviđa se da će 2050. godine biti više od 35 miliona novih slučajeva raka“, ističe se u saopštenju.

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se širom sveta svakog 4. februara.

Brzorastući broj takođe pokazuje duži životni vek i povećavanje svetske populacije, kao izlaganje stanovništva faktorima rizika, od kojih je nekoliko povezano sa socio-ekonomskim razvojem.

Duvan, alkohol i gojaznost su ključni faktori koji stoje iza povećane incidence raka, dok je zagađenost vazduha i dalje glavni faktor rizika koji dolazi iz životne okoline“, dodaju iz agencije.

Očekuje se da će najrazvijenije zemlje sveta zabeležiti najveći porast po broju slučajeva, sa dodatnih 4,8 miliona novih do 2050. u poređenju sa 2022. godinom.

U pogledu postotaka, nerazvijene zemlje će zabeležiti najveći proporcionalni rast – 142 odsto. Srednje razvijene zemlje će, prema procenama, zabeležiti 99-odstotni rast.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste što će se u ovim zemljama mortalitet od kancera udvostručiti do 2050. godine, navode iz SZO.

Izvor: RTS/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track