Novina u zdravstvu – kako će raditi platforma za hitna stanja pri prijemu bolesnika
Foto: Ana Paunković, Ilustracija

VAŽNO

Novina u zdravstvu – kako će raditi platforma za hitna stanja pri prijemu bolesnika

Vesti -

Svake godine samo u Beogradu lekari zbrinu više od 250 hiljada hitnih slučajeva. Da bi pomoć bila brža i efikasnija, od ponedeljka počinje da se primenjuje platforma za hitna stanja.

I pre pacijenta kome je hitno potrebna pomoć, lekari će dobiti informaciju i o njemu i o njegovom stanju.

Kolege dobiju signal na službenom telefonu da moraju da priđu kompjuteru i da im stiže pacijent. Oni u tom trenutku ulaze u sam program, i vide tačno sve podatke i sve one analize koje su u prethodnom kliničko-bolničkom centru ili u urgentnom centru urađene. Tako da oni dobijaju kompletnu sliku gde taj pacijent odmah treba da se smesti”, izjavila je prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

Za početak, na taj način će biti povezano pet zdravstvenih ustanova: Univerzitetski Klinički centar Srbije i Kliničko-bolnički centri „Dr Dragiša Mišović", Zemun, Zvezdara, Bežanijska kosa.

Kritični momenti su taj period koji je neophodan od trenutka prijema pacijenta do dijagnostike, a sa ovom platformom to ubrzavamo i rešavamo. Sa ovim ćemo ubrzati mogućnost opredeljivanja za kog pacijenta ćemo se opredeliti, ko je prvi, drugi, treći, kaže prof. dr Dragoš Stojanović, direktor KBC „Zemun".

„Na ovaj način će pacijent dobiti u pravo vreme svoj termin, i mi ćemo biti obavešteni da imamo pacijenta za trombektomiju ili trombolizu, bez obzira koju metodu radimo”, rekla je dr Marjana Vukićević iz Specijalne bolnice „Sveti Sava".

Uz bržu dijagnostiku, cilj uvođenja aplikacije je i bolja komunikacija između zdravstvenih ustanova. Biće sigurna, a podaci bezbedni.

„Za ove beogradske ustanove je u planu izgradnja zatvorene mreže, koja će biti isključivo namenjena zdravstvu, koja će u velikom nivou podići nivo bezbednosti podataka, kao i brzinu razmene podataka”, izjavio je Đuro Radović, pomoćnik ministarke zdravlja za upravljanje digitalizacijom u zdravstvu.

U narednih deset dana uključiće se i: Institut „Banjica" i Specijalna bolnica „Sveti Sava“, a u sledećoj fazi i Hitna pomoć. Nakon toga na aplikaciji će se naći bolnice širom Srbije.

Izvor: RTS/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track