Otkriven novi lek koji zaustavlja razvoj agresivnog raka dojke: Cilja na metastatske lezije otporne na hemoterapiju
Foto: Shutterstock

revolucionarno

Otkriven novi lek koji zaustavlja razvoj agresivnog raka dojke: Cilja na metastatske lezije otporne na hemoterapiju

Vesti -

Naučnici u Australiji veruju da su otkrili bolji način lečenja najsmrtonosnijeg i najagresivnijeg oblika raka dojke. Za razliku od hemoterapije, novi pristup lečenju ubija i usporava rast samo kancerogenih ćelija u tkivu dojke, a ne normalnih, zdravih.

Oralni lek takođe cilja na metastatske lezije koje su se proširile drugde u telu i pokazuju otpornost na hemoterapiju. Trostruko negativan rak dojke čini do 15 procenata svih karcinoma dojke, a poznat je po relativno brzom rastu i širenju, čak i među mladim pacijentima.

Do danas, nema dostupnih ciljanih lekova za borbu protiv ovog oblika raka, ostavljajući pacijentima samo nekoliko širokih opcija: intenzivnu hemoterapija ili imunoterapija. Čak i tada, velike su šanse da se rak vrati u roku od pet godina.

Ako se rak proširi na udaljena mesta izvan lokalizovanog tkiva dojke, petogodišnja stopa preživljavanja može pasti sa 91 procenata na 12 procenata.

Rezultati ove studije pokazuju da bi ovaj lek mogao biti ključan za poboljšanje stope preživljavanja
Rezultati ove studije pokazuju da bi ovaj lek mogao biti ključan za poboljšanje stope preživljavanjafoto: Shutterstock

Novi oblici lečenja potrebni da bi se spasili životi

- Ovo je uzbudljiv razvoj u borbi protiv trostruko negativnog karcinoma dojke - kaže stručnjakinja za rak dojke Tereza ​​Hiki sa Univerziteta Adelaide, koja je vodila eksperimente na novom oralnom leku.

Rezultati ove studije pokazuju da bi ovaj lek mogao biti ključan za poboljšanje stope preživljavanja, a lek treba dalje razvijati dok se ne može koristiti kod ljudi, Science Alert.

Lek je prvobitno razvijen za lečenje akutne mijeloične leukemije

Dotični lek se zove CDDD11-8 i prvobitno je razvijen za lečenje akutne mijeloične leukemije (AML).

- Još je u ranim fazama, ali na osnovu ovih početnih dokaza, verujemo da bi inhibicija ovog proteina mogla dovesti do lečenja trostruko negativnog karcinoma dojke i ovaj novi lek treba dalje razvijati - kaže Hiki.

Studija je objavljena u časopisu Oncogene.

Prenela: O.M.

(izvor: sciencealert.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track