Četvrti put u svetu: Žena s „pola“ srca rodila zdrave blizance
Foto: Printscreen

Pomeranje granica

Četvrti put u svetu: Žena s „pola“ srca rodila zdrave blizance

Vesti -

36-godišnja žena, rođena sa samo jednom srčanom komorom, rodila je zdrave blizance u rimskoj univerzitetskoj bolnici Gemeli, što je prvi takav slučaj u Italiji, objavila je italijanska novinska agencija ANSA.

Njen slučaj je prvi u Italiji i tek jedan od četiri u svetu.

Porođaj je bio moguć zbog ženine odlučnosti, kao i truda specijalista iz rimske pedijatrijske bolnice, koji za nju brinu otkako je bila dete sa urođenom srčanom bolesti, i zaposlenih u bolnici Gemeli, gde se porodila carskim rezom.

Majka i blizanci, dečak i devojčica, su dobro.

- Znala sam da mnogo rizikujem sa svojim polovičnim srcem, ali htela sam da postanem majka, kazala je i dodala: - Roditi blizance je osećaj koji se ne da opisati rečima.

Rođenje blizanaca, oboje teških 1,4 kilograma, obavljeno je carskim rezom u 34. nedelji trudnoće, nekoliko dana pre očekivanog termina. Nakon samo deset dana hospitalizacije majka i deca mogli su da se vrate kući.

Majka blizanaca rođena je sa srcem kojem nedostaje desna komora, deo srčanog mišića koji gura krv prema plućima radi oksigenacije. To je složena urođena srčana bolest koja zahteva niz korektivnih intervencija u prvim godinama života.

IZVOR: ANSA/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track