Institut Batut: U Srbiji svake godine od karcinoma oboli više od 370 dece
Foto: Shutterstock

Svetski dan dece obolele od raka

Institut Batut: U Srbiji svake godine od karcinoma oboli više od 370 dece

Vesti -

Svake godine u Srbiji se registruje u proseku više od 370 dece sa nekom vrstom maligniteta, uzrasta do 19 godina, a gotovo dve trećine novoobolele dece je uzrasta do 15 godina, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" povodom Svetskog dana dece obolele od raka, 15. februara.

U Srbiji rak kod dece i adolescenata čini između 0,8 i jedan odsto svih novoobolelih osoba od malignih bolesti.

Četiri grupe bolesti, uključujući leukemije, tumore mozga, tumore koštano-zglobnog sistema i limfome, čine najčešće maligne bolesti u detinjstvu. Te četiri grupe čine više od dve trećine - 71,2 odsto svih maligniteta u detinjstvu, navodi Batut.

U proseku svake godine 44 dece starosti do 19 godina izgubi bitku sa tom bolešću.

Najčešći uzrok umiranja od raka u detinjstvu su tumor mozga, leukemija, tumor koštano-zglobnog sistema i limfomi.

Manje od dve trećine umrle dece od raka bilo je u uzrastu do 15 godina, a najčešći razlog smrtnog ishoda od raka u tom uzrastu činili su tumori mozga i leukemije - 49,5 odsto.

U strukturi umiranja kod dece uzrasta od 15 do 19 godina najčešći uzrok smrti od raka su tumori koštano-zglobnog sistema i leukemije.

U skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodnog udruženja za borbu protiv raka kod dece, u kontinuitetu se sprovode brojne kampanje koje imaju za cilj pokretanje šire društvene zajednice, kroz akcije usmerene na ranu dijagnostiku, kao i na odgovarajući medicinski tretman i lečenje, te na bolju dostupnost terapije.

Sve to će omogućiti da se udvostruče stope izlečenja i spasi milion dečjih života tokom sledećih deset godina, naveo je Institut za javno zdravlje.

U cilju zaštite i unapređenja zdravlja jedne od najosetljivijih populacionih grupa, Institut za javno zdravlje Srbije aktivno je uključen u obeležavanje tog važnog datuma iz Kalendara javnog zdravlja, navedeno je u saopštenju Batuta.

Izvor:FoNet/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track