Otkriven uređaj koji iz kapi pljuvačke detektuje rak dojke: Prenosiv je, veličine ruke, a vreme testiranja manje je od 5 sekundi
Foto: Shutterstock

POMERANJE GRANICA

Otkriven uređaj koji iz kapi pljuvačke detektuje rak dojke: Prenosiv je, veličine ruke, a vreme testiranja manje je od 5 sekundi

Vesti -

Istraživači sa Univerziteta Floride i Nacionalnog univerziteta "Jang Ming Čiao Tung" na Tajvanu objavili su uspešne rezultate ručnog uređaja za skrining raka dojke koji može otkriti biomarkere raka dojke iz malog uzorka pljuvačke

Ovo istraživanje objavljeno je u "Journal of Vacuum Science & Technologi B" , piše EurekAlert.

- Uređaj ima biosenzore i uobičajene komponente, kao što su široko dostupne trake za glukozu i open-source Arduino hardversko-softverska platforma. Naš uređaj je odličan izbor jer je prenosiv, veličine ruke i za višekratnu upotrebu. Vreme testiranja je ispod pet sekundi po uzorku, što ga čini veoma efikasnim, rekao je autor Hsiao-Hsuan Van.

Rak dojke je u porastu, ali novi alati za rano otkrivanje mogu spasiti živote.

Uređaj koristi papirne test trake tretirane specifičnim antitelima koja reaguju sa ciljanim biomarkerima raka. Uzorak pljuvačke se stavlja na traku, a impulsi električne energije se šalju do električnih kontaktnih tačaka na biosenzorskom uređaju.

Ovi impulsi dovode do toga da se biomarkeri vežu za antitela i menjaju naelektrisanje i kapacitet preko elektrode. Ovo proizvodi promenu u izlaznom signalu, koji se može meriti i prevesti u digitalne informacije o tome koliko je biomarkera prisutno. Dizajn je revolucionaran u poređenju sa njegovim alternativama, objavljeno je u "Journal of Vacuum Science & Technologi B".

Mamografija, ultrazvuk i magnetna rezonanca su skupi i invazivni i zahtevaju veliku, specijalizovanu opremu, izlažu pacijente malim dozama zračenja i mogu potrajati dani ili nedelje da dobiju rezultate testa.

„Na mnogim mestima, posebno u zemljama u razvoju, napredne tehnologije poput MRI za skrining raka dojke možda neće biti lako dostupne“, rekao je Van.

„Naša tehnologija je isplativija, sa test trakom koja košta samo nekoliko centi i višekratnom štampanom pločom koja košta 5 dolara. Uzbuđeni smo zbog potencijala koji će uređaj imati u oblastima u kojima ljudi možda ranije nisu imali resurse za skrining testove raka dojke.

Biosenzoru je potrebna samo kap pljuvačke i može da pruži tačne rezultate testa čak i ako je koncentracija biomarkera raka u uzorku samo jedan kvadrilionti deo grama ili jedan femtogram po mililitru.

- Vrhunac za mene je bio kada sam video čitanja koja jasno razlikuju zdrave ljude od onih sa rakom“, rekao je Van.

- Posvetili smo mnogo vremena i truda usavršavanju trake, ploče i drugih komponenti. Na kraju, stvorili smo tehniku koja ima potencijal da pomogne ljudima širom sveta.”

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track