Najbolji onkološki stručnjaci početkom marta na skupu u Novom Sadu: S novom listom lekova za lečenje raka idemo u korak sa Evropom
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

prof. dr lazar popović, onkolog

Najbolji onkološki stručnjaci početkom marta na skupu u Novom Sadu: S novom listom lekova za lečenje raka idemo u korak sa Evropom

Vesti -

U Novom Sadu od 01. do 03. marta održaće se Međunarodni onkološki kongres koji će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti onkologije kako bi razmenili iskustva o načinima dijagnostike i lečenja malignih bolesti. Tim povodom razgovarali smo sa prof. dr Lazarom Popovićem, onkologom sa Instituta za onkologiju Vojvodine.

Šta očekuje posetioce na ovogodišnjem Onkološkom kongresu?

- Onkološki kongres, 13. po redu, održaće se od 01.do 03. marta u Novom Sadu. Biće predavača iz 15-ak zemalja i neka od velikih imena, stručnjaci koji učestvuju u najvećim svetskim kliničkim studijama i u pisanju vodiča dobre kliničke prakse za različite tumore.

Ima li u Srbiji pomaka u lečenju karcinoma dojke i karcinoma generalno?

- Ima veoma značajnih pomaka u lečenju naročito ranog karcinoma dojke, gde ćemo sada sa novom listom lekova imati praktično sve što nam je potrebno. Svi inovativni lekovi su stavljeni na listu tako da imamo sve što ima i Zapadna Evropa i sve razvijene zemlje. Što se tiče metastatskog raka dojke, i tu smo naprvili pomak, međutim za njega postoje neki inovativni lekovi koji još uvek nisu na listi. Nadamo se, prema najavama iz RFZO- a, da ćemo imati češća dopunajvanja liste i da će i ti lekovi doći na pozitivnu listu.

Napravljen je veliki pomak sa inovativnim lekovima u lečenju raka dojke, pluća, prostate i melanoma
Napravljen je veliki pomak sa inovativnim lekovima u lečenju raka dojke, pluća, prostate i melanomafoto: Shutterstock

Pored inovativnih lekova za karcinom dojke, koje terapije su takođe nove kod nas?

- Imaćemo i jedan inovativni lek za lečenje metastatskog karcinoma prostate koji će nam omogućiti da i ovaj kancer bude hronična bolest koju možemo da lečimo godinama. Mnogo više pacijenata će dobiti i imunoterapiju za karcinom pluća što je izuzetno važno. Kada su u pitanju pacijetni sa melanomom, do sada smo lečili 4. stadijum, odnosno metastaski melanom, a sada ćemo moći sa imunoterapijom da lečimo i treći stepen melanoma. Dakle, nakon operativnog lečenja visokorizičnog melanoma, moći ćemo da damo i imunoterapiju. Tako da se značajno proširila lista lekova.

Koje su novine u svetu kada je u pitanju terapija kancera i možemo li u bliskoj budućnosti očekivati te novosti i kod nas?

- Što se tiče novina u svetu u lečenju karcinoma, dosta stvari se već primenjuje i kod nas. Dakle, imunoterapiju za metastatki melanom dajemo već sedam godina. Takođe, trebalo bi uvesti imunoterapiju za još različitih bolesti kao što su ginekološki maligniteti i neki urološki tumori kao na primer karcinom bubrega.

Popović kaže da je personalizovano lečenje danas hit u svetu, kada se radi testiranje samih tumora i na osnovu toga daje se određena terapija koja nije ista za sve pacijente nego na osnovu tih genskih testiranja može da se odredi preciznija terapija. To su stvari na kojima se radi, koji još uvek nisu standard, ali pored toliko studija koje postoje, očekujemo da ćemo u narednih pet do 10 godina biti sve više personalizovanih terapija.

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track