U SAD odobrena injekcija za smanjenje rizika od alergijskih reakcija na hranu: Evo za koje slučajeve je namenjena
Foto: Shutterstock

medicinske novosti

U SAD odobrena injekcija za smanjenje rizika od alergijskih reakcija na hranu: Evo za koje slučajeve je namenjena

Vesti -

Injekcija koja može "smanjiti rizik od štetnih alergijskih reakcija" kod ljudi sa alergijama na hranu odobrena je za upotrebu u SAD. Odrasli pojedinci i deca od godinu dana ili više koji imaju alergije na hranu posredovane imunoglobulinom E imaće pravo na injekciju, saopštila je Američka Uprava za hranu i lekove (FDA).

Injekcija koristi omalizumab kako bi smanjila rizik od anafilakse, teške i po život opasne alergijske reakcije koja se može javiti kada se pacijent slučajno izloži jednoj ili više namirnica.

Alergije na hranu posredovane IgE javljaju se vrlo brzo nakon jela

Simptomi alergije na hranu posredovane IgE javljaju se nekoliko sekundi ili minuta nakon jela. Mogu se kretati od blagih do teških i mogu uključivati kožne reakcije, probleme sa varenjem, respiratorne simptome, oticanje usana, jezika, grla ili lica, a u teškim slučajevima i anafilaksiju.

Alergija na hranu posredovana imunoglobulinom E, najčešći je tip alergije na hranu, koju pokreće imuni sistem koji proizvodi antitelo nazvano imunoglobulin E (IgE), navodi organizacija Allergy UK.

Kada se primenjuje, ovo sredstvo ima za cilj da se veže za IgE, umesto za alergen, blokirajući ga da se veže za svoje receptore i izaziva simptome.

Pacijenti koji primaju ovu terapiju moraju da nastave da izbegavaju hranu na koju su alergični
Pacijenti koji primaju ovu terapiju moraju da nastave da izbegavaju hranu na koju su alergičnifoto: Shutterstock

Pacijenti i dalje moraju da izbegavaju alergene u hrani

Iz američke Uprave za hranu i lekove ističu da oni koji primaju ovu terapiju moraju da nastave da izbegavaju hranu na koju su alergični.

Ova injekcija je namenjena za ponovnu upotrebu kako bi se smanjio rizik od alergijskih reakcija i nije odobrena za hitno lečenje alergijskih reakcija, uključujući anafilaksiju.

- Iako neće eliminisati alergije na hranu ili omogućiti pacijentima da slobodno konzumiraju alergene u hrani, njegova ponovljena upotreba će pomoći u smanjenju uticaja na zdravlje ako dođe do slučajnog izlaganja - rekla je Keli Stoun, sa odeljenja za pulmologiju, alergiju i intenzivnu negu u FDA centru za procenu i istraživanje lekova.

Prenela: O.M.

(izvor: news.sky.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track