Domaći onkolozi o novim opcijama lečenja raka u Srbiji: Ovog proleća počinjemo sa primenom inovativnih terapija
Foto: Shutterstock

nada za pacijente

Domaći onkolozi o novim opcijama lečenja raka u Srbiji: Ovog proleća počinjemo sa primenom inovativnih terapija

Vesti -

Na skupu onkologa koji se 23. i 24. februra održava u Beogradu, sastaje se veliki broj stručnjaka iz cele Srbije koji će govoriti o inovativnim terapijama za lečenje malignih bolesti.

Uvođenjem novim lekova na pozitivnu listu, ići ćemo u korak sa Evropom kada je u pitanju lečenje kancera.

- Na jednom mestu u ova dva dana sastaće se svi ljudi koji se bave lečenjem različitih maligniteta. Govorićemmo o inovativnim terapijama tj. o novim indikacijama za lečenje malignih bolesti koje je Republički fond za zdravstveno osguranje stavio u decembru prošle godine na list, što je posebno važno za sve nas koji se bavimo karcinomom pluća jer u poslednjih 10ak godina i više, nismo imali značajan proboj u inovativnoj terapiji iako je u okruženju i svetu to bilo zastupljeno na svim nivoima - rekao je za Zdravlje Kurir dr sci. med.Goran Stojanović, specijalista pneumoftiziologije sa Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

Stručnjaci najavljuju i da će primena novih terapija u Srbiji početi vrlo brzo.

- Sa novom listom lekova koje ćemo početi da dajemo od aprila ili maja značajno pomeramo način lečenja karcinoma ka onom koji postoji u zemljama Zpadne Evrope, pre svega u oblasti lečenja karcinoma dojke gde imamo sve što nam je potrebno da pre ili posle operacije za bilo koji podtip karcinoma dojke dajemo pacijentkinjama. Mi smo 2020. bili u sredini po incidenci boja obolelih od karcinoma dojke, a prvi po smrtnosti. Sa ovom listom se malo, a i sa malo boljim skriningom i odazivom na skrining, verujem da će se ova statistika za koju godinu izmeniti - rekao je dr Lazar Popović sa Instituta za onkologiju Vojvodice i dodao - Takođe imamo nove lekove za lečenje karcinoma prostate, mnogo veći broj pacijenata će dobiti imunoterapiju za karcinom pluća, imamo imunoterapiju za ranije stadijume melanoma dakle veliki broj novih lekova koje ćemo da koristimo vrlo skoro.

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track