Vakcinacija protiv HPV virusa u Novom Sadu od 3. do 8. marta: Za devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina
Foto: Shutterstock, Ilustracija

BEZ ZAKAZIVANJA

Vakcinacija protiv HPV virusa u Novom Sadu od 3. do 8. marta: Za devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina

Vesti -

Dom zdravlja "Novi Sad", povodom marta, meseca borbe protiv malignih bolesti organizovaće akciju otvorenih vrata za vakcinaciju dece protiv "HPV" virusa.U cilju prevencije karcinoma grlića materice, iz Doma zdravlja su pozvali roditelje da, u od 3. do 8. marta dovedu dečake i devojčice uzrasta od devet do 19 godina kako bi obavili imunizaciju.

Kako se navodi u pozivu, vakcinacija će se obavljati u objektu na Limanu, od sedam do 20 sati.

Pregled dece obavljaće lekari Službe za zdravstvenu zaštitu dece u ambulanti na Limanu, a prethodno zakazivanje nije potrebno.

Navodi se i da je na nivou Srbije, do januara 2024, ovu vakcinu primilo 31.309 dece, od čega su 77 odsto devojčice.

Vakcina protiv HPV dostupna je u Srbiji od juna 2022. godine za sve devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Poseban fokus za HPV imunizaciju su deca sedmih razreda, jer se u tom periodu obavljaju sistematski pregledi na kojima se pored obaveznih vakcina može primiti i vakcina protiv HPV.

Podseća se i da, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji godišnje od karcinoma grlića materice oboli oko 1.100 žena, a premine 447.

HPV infekcije i kod muškaraca i kod žena je asimptomatska, ali može da dovede do dugoročnih posledica i smrtnog ishoda. Kako navodi Medical Express portal, svake godine više od 340.000 žena umre od raka grlića materice.

Prenela: V.N.

Izvor: Beta/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track