Počinju pregledi mobilnim mamografom ispred Opštine Novi Beograd: Rak dojke je izlečiv kad se otkrije na vreme
Foto: T.S.

Važno je

Počinju pregledi mobilnim mamografom ispred Opštine Novi Beograd: Rak dojke je izlečiv kad se otkrije na vreme

Vesti -

Žene od danas mogu zakazati pregled mobilnim mamografom, aparatom za otkrivanje raka dojke, koji će od sutra, u subotu, biti ispred zgrade Opštine Novi Beograd.

Mobilni mamograf će tamo biti do sledeće subote, 9. marta - saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Zakazivanje pregleda je danas i sutra od 9 do 14 sati na telefone 060/71 71 969 i 060/717 15 23.

Zakazani pregledi u mobilnom mamografu obavljaće se svakog dana od 9 do 19 časova.

Pregledi mobilnim mamografom su namenjeni ženama od 45 do 69 godina koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama posle 40. godine koje imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke.

Mamografija je zlatni standard u dijagnostici raka dojke

Mamografija je dijagnostička metoda koja se koristi za rano otkrivanje karcinoma dojki. Zbog svoje pouzdanosti i jednostavnosti, mamografija je postala zlatni standard u ranom otkrivanju raka dojke.

Pored redovnih ginekoloških pregleda i pregleda dojke, važno je uraditi sa 40 godina i inicijalni pregled momografom, sa 50 godina ide skrining program za karcinom dojke. Ukoliko je mamografija uredna, radi se na dve do tri godine. I ono što je najvažnije, jednom mesečno važno je uraditi samopregled dojki.

Prenela: V.N.

Izvor: Beta/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track