Najbolji onkološki stručnjaci na jednom mestu: Lečenje u Srbiji unapređeno u poslednjih 10 godina
Prof. dr Lazar Popović, onkolog sa Instituta za onkologiju Vojvodine, Foto: Milena Anđela Mišić-Atanacković

13. međunarodni onkološki kongres u Novom Sadu

Najbolji onkološki stručnjaci na jednom mestu: Lečenje u Srbiji unapređeno u poslednjih 10 godina

Vesti -

U organizaciji Francusko-srpskog onkološkog udruženja, Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za onkologiju Vojvodine, od 1. do 3. marta održava se 13. međunarodni onkološki kongres u Novom Sadu.

Ove godine gosti su stručnjaci iz oblasti onkologije iz 15 zemalja kao i onkolozi iz svih centara Srbije.

- Na kongresu je potvrdilo učešće preko 300 lekara, a među njima je 40 predavača, od kojih je 20 iz inostranstva. Teme ovogodišnjeg kongresa su novine u terapji karcinoma dojke, gastrointestalnih tumora, karcinoma pluća, uroloških maligniteta, a posebna tema biće i imunoterapija malignih bolesti. Između ostalog, učesnici će predstaviti svoje viđenje problema onkologije u regionu i rešenja za unapređenje saradnje - rekao je prof. dr Lazar Popović, onkolog sa Instituta za onkologiju Vojvodine i član organizacionog odbora kongresa.

onkološki kongres u Novom Sadu 2024, onkološki kongres
foto: Milena Anđela Mišić-Atanacković

O tome gde je Srbija kada je u pitanju lečenje karcinoma, pitali smo prof. dr Zorana Radovanovića, onkološkog hirurga i direktora Instituta za onkologiju Vojvodine.

- Naša zemlja u poslednjih desetak godina krupnim koracima napreduje u lečenju onkoloških pacijenata. Pre svega rešeni su problemi sa zračnom terapijom. Svi veliki centri su renovirani, dobijeni su novi aparati za lečenje, a uvodi se i sve veći broj inovativnih lekova. Takođe su napredovale hiruške procedure i hiruška oprema i zaista mislim da kao pofesionalci možemo da budemo zadovoljni uslovima i kvalitetom lečenja koje možemo da pružimo našim onkološkim pacijentima - rekao je prof. dr Radovanović.

Prof. dr Zoran Radovanović, onkološki hirurg i direktor Instituta za onkologiju Vojvodine
Prof. dr Zoran Radovanović, onkološki hirurg i direktor Instituta za onkologiju Vojvodinefoto: Milena Anđela Mišić-Atanacković

Prvi kongres organizovan je 2009. godine kao rezultat entuzijazma i zalaganja prof. dr Darjane Jovanović, sa Instituta za Onkologiju Vojvodine i prof. dr Žan Pjer Lotza, upravnika onkologije u bolnici Tenon u Parizu. Poslednjih godina ovaj kongres je prerastao u inicijalnu ideju o razvoju saradnje srpskih onkologa i kolega iz Francuske i postao je najveći i najposećeniji onkološki skup u Srbiji, o čemu iz godine u godinu govori stalni rast broja učesnika.

Prelena: O.M./kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track