Slikaru iz Delhija transplantirane obe šake: Spreman je da ponovo drži kist, kažu lekari
Foto: Shutterstock

POMERANJE GRANICA

Slikaru iz Delhija transplantirane obe šake: Spreman je da ponovo drži kist, kažu lekari

Vesti -

45-godišnjak koji je izgubio obe ruke u železničkoj nesreći podvrgnut je 12-časovnoj operaciji transplantacije šaka u bolnici Sir Ganga Ram u Delhiju.

Radž Kumar, 45-godišnji slikar koji je izgubio obe ruke u železničkoj nesreći pre četiri godine, podvrgnut je 12-časovnoj bilateralnoj operaciji transplantacije šake u bolnici Ser Ganga Ram u Delhiju, izvestio je PTI.

- Radž Kumar, stanovnik Nangloija u glavnom gradu, prelazio je na biciklu železničku prugu u blizini svoje kuće kada je izgubio kontrolu i pao na šine. Na njega je naleteo voz, i u toj nesreći je ostao bez obe šake. Nakon toga on je postao zavisan od drugih u svojim svakodnevnim aktivnostima - rekao je dr Maheš Mangal, predsednik Odeljenja za plastičnu i estetsku hirurgiju u bolnici Ser Ganga Ram.

Jedine opcije su mu bile ili korišćenje protetike ili transplantacija ruku.

- Počeo je da koristi protetiku, ali njegov protetski trag je bio neuspešan i jedina nada mu je bila transplantacija ruku, naveo je dr Mangal.

U februaru 2023. godine, bolnica Sir Ganga Ram, postala je prva bolnica u severnoj Indiji koja je dobila dozvolu da izvrši transplantaciju šake.

- Kada smo tražili potencijalne kandidate za transplantaciju šake, Kumar je bio na našoj listi čekanja. Prema protokolima za transplantaciju, obavljeni su detaljni pregledi i neophodne istrage. Treće nedelje januara, tračak optimizma se pojavio za Raža Kumara kada je dobio poziv iz bolnice - rekao je doktor.

19. januara, tim hirurga je sarađivao na izvođenju zamršene procedure, delikatno ponovo spajajući različite komponente – kosti, arterije, vene, tetive, mišiće, nerve i kožu.

- Preciznost i stručnost bili su ključ, koji su obezbedili besprekornu integraciju transplantiranih ruku u telo Raža Kumara, rekao je Mangal.

Prenela: V.N.

Izvor: Hindustantimes.com/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track