Zabrinjavajući porast polno prenosivih bolesti u Evropi: Broj obolelih od gonoreje porastao za 48 %
Foto: Profimedia, Shutterstock

ALARMANTNO

Zabrinjavajući porast polno prenosivih bolesti u Evropi: Broj obolelih od gonoreje porastao za 48 %

Vesti -

Zabrinjavajući porast polno prenosivih bolesti zabeležen je u Evropi, upozorio je danas Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), i pozvao na pojačan rad na prevenciji.

U 2022. godini broj slučajeva gonoreje u Evropskoj uniji porastao je za 48 odsto, sa 70.881 slučajem, sifilisa za 34 odsto (35.391) i hlamidije za 16 odsto (216.508), pokazuje godišnji izveštaj agencije.

- Taj porast je koliko zaprepašćujući toliko i zabrinjavajući, rekla je Andrea Amon, direktorka ECDC-a, na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da te cifre iako su velike verovatno pokazuju samo vrh ledenog brega, jer, kako je rekla može doći do slabijeg registrovanja podataka.

Po njenim rečima to se dešava zbog razlike u praksi registracije, a takođe i zbog različitog pristupa službama seksualnog zdravlja u 27 zemalja koje agencija pokriva.

Rezultati ukazuju na hitnu potrebu da se podigne svest javnosti o prenosu polno prenosivih bolesti (STD) i da se poboljša prevencija, pristup testiranju i efikasnim tretmanima da bi se uklonio ovaj izazov za javno zdravlje, saopštio je ECDC.

- Treba da nam postane prioritet seksualno obrazovanje, da proširimo pristup službama provere i tretmana i da se borimo protiv stigmatizacije povezane sa polno prenosivim bolestima, rekla je Amon u saopštenju.

Ona je takođe rekla da treba podsticati sistematsku upotrebu prezervativa tokom seksualnoh odnosa kao i "otvoren dijalog" o polno prenosivim bolestima jer to doprinosi smanjenju prenosa infekcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track