U Beogradu se 15.marta održava Naučni skup „Svetski dan delirijuma 2024.“: U fokusu postoperativni delirijum
Foto: Privatna Arhiva

prof. dr Nebojša Lađević

U Beogradu se 15.marta održava Naučni skup „Svetski dan delirijuma 2024.“: U fokusu postoperativni delirijum

Vesti -

Naučni skup „Svetski dan delirijuma 2024.“ će se ove godine održati u velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i to 15.03.2024. godine sa početkom u 10 h. Organizatori i predsedavajući ove medicinske edukacije su prof. dr Nebojša Lađević i doc. dr Dejan Marković, direktor i pomoćnik direktora Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

Ovaj naučni skup će okupiti preko 200 polaznika, ali i 16 eminentnih predavača iz Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, Vojnomedicinske akademije, Kliničkog centra Niš, Univerzitetskog Kliničkog centra Kragujevac i Instituta za onkologiju Vojvodine. Predavači su specijalisti anestezilogije, psihijatrije i fizikalne medicine koji će obraditi različite aspekte delirijuma, a svako najveću pažnju posvetiti postoperativnom delirijumu.

Pojava postoperativnog delirijuma (POD) prepoznata je poslednjih decenija kao važan klinički sindrom, naročito kod starijih bolesnika koji se podvrgavaju hirurškom lečenju. Faktori rizika za nastanak POD su brojni, a što je najznačajnije, mnogi se mogu modifikovati.

Neki od najznačajnijih faktora rizika za nastanak POD su starije životno doba, zloupotreba alkohola, preoperativno lošiji funkcionalni i kognitivni status, prisustvo depresije i demencije.

Veća učestalost javljanja POD zabeležena je kod pacijenata podvrgnutih kompleksnijim operativnim zahvatima kao što su kardiohirurške, vaskularne i ortopedske operacije frakture kuka. Uočeno je da nakon hitnih operativnih zahvata POD se 1,5 do 3 puta češće javlja nego kod elektivnih planiranih operativnih procedura. Takođe, intraoperativno krvavljenje i primena transfuzije su identifikovani kao značajni faktori rizika za nastanak POD. Poznavanje faktora rizika i identifikacija pacijenata sa povećanim rizikom predstavljaju osnovu strategije za prevenciju ovog sindroma.

Govoriće se i o Intraoperativnoj analgeziji i delirijumu, prevenciji delirijuma, ranoj rehabilitaciji i tretmanu, ali i o delirijumu posle transplantacije kao i o delirijumu kod onkoloških pacijenata.

Ulaz na ovu značajnu edukaciju je besplatan i akreditovan je kod Zdravstvenog saveta Srbije pa su svi zainteresovani dobrodošli da čuju novine iz ove oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track