Novi tretman za regeneraciju jetre: Nada za pacijente nakon velikih operacija
Foto: Shutterstock

naučna studija otkriva

Novi tretman za regeneraciju jetre: Nada za pacijente nakon velikih operacija

Vesti -

Pokazalo se da nova terapija povećava zarastanje i regeneraciju jetre nakon velikih operacija, prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu Cell. Istraživači se nadaju da bi ovo moglo dovesti do više hirurških opcija za pacijente sa dijagnozom uznapredovalih tumora jetre i otkazivanja jetre.

Prema rečima dr Skota Najberga, hirurga za transplantaciju klinike Mejo i jednog od autora studije, ovo istraživanje je značajno jer je ovo prva terapija te vrste koja pokazuje povećanje zarastanja i regeneracije jetre nakon velike operacija.

- Ovo otkriće ima potencijal da poboljša tretman kod otkazivanja jetre, poveća sigurnost transplantacije jetre sa živih donatore i potencijalno izbegne potrebu za transplantacijom jetre u nekim slučajevima - rekao je dr Najberg.

Istraživači klinike Maio sarađivali su sa istraživačima u Univerzitetskoj bolnici Tubingen u Nemačkoj, koji su vodili projekat.

Jetra
foto: Shutterstock

Bolest jetre i dalje predstavlja veliki zdravstveni problem, uzrokujući oko 2 miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje. Dok zdrave jetre imaju skoro neograničenu sposobnost da se regenerišu, to nije slučaj sa oštećenom jetrom. Kao rezultat toga, hirurzi koji leče pacijente sa primarnim tumorima jetre su ograničeni u tome koliko veliki deo jetre može bezbedno da se ukloni kako bi se izbeglo otkazivanje jetre.

Studija je otkrila da nova terapija inhibira protein MKK4 koji se nalazi u ćelijama jetre. Čini se da to pokreće funkciju samoizlečenja jetre, omogućavajući joj da se regeneriše.

Pre nego što je lek testiran na 48 zdravih dobrovoljaca u okviru studije faze 1, ispitivan je na životinjskim modelima. Pretklinička studija je mogla da pokaže da je upotreba ove terapije povećala regeneraciju jetre i sprečila otkazivanje jetre, čak i nakon uklanjanja 85% organa. Studija prve faze pokazala je odličnu bezbednost i podnošljivost leka kod ljudi. Potrebna su dodatna klinička ispitivanja da bi se utvrdila efikasnost kod ljudi.

jetra, Ciroza Jetre
foto: Shutterstock

Istraživači se nadaju da će ovo otkriće jednog dana stvoriti više hirurških opcija za pacijente sa uznapredovalim tumorima jetre omogućavajući bezbedno uklanjanje većeg dela jetre. Takođe ima potencijal da koristi pacijentima sa akutnom i hroničnom insuficijencijom jetre.

Ova terapija bi potencijalno mogla da omogući uspešnu transplantaciju jetre iz manjeg dela jetre zdravog donora, i time predstavlja manji rizik za zdrave donore. Često je ova jetra premala da bi uspešno preuzela funkciju jetre pune veličine uklonjene od primaoca. Ova terapija bi mogla da omogući brzu regeneraciju jetre, stvarajući novu bezbednu opciju transplantacije za ljude koji se bore sa otkazivanjem jetre, a takođe bi potencijalno mogla da eliminiše potrebu za transplantacijom jetre za neke pacijente.

Prenela: O.M.

(izvor: newsnetwork.mayoclinic.org/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track