Rak dojke može da se prevenira kod 25 do 33 % žena: Nije sve ružičasto, pregledaj se
Foto: Milena Anđela

humanitarni koncert

Rak dojke može da se prevenira kod 25 do 33 % žena: Nije sve ružičasto, pregledaj se

Vesti -

Nacionalni dan žena obolelih od raka dojke, 20. mart, udruženje žena obolelih od ove bolesti "Budimo zajedno" i ove godine obeležilo je u Narodnom muzeju Srbije pod sloganom "Nije sve ružičasto, pregledaj se - Vreme radi za tebe", izvednom članica Udruženja i koncertom soprana Teute Aslani sa prijateljima.

Cilj ovogodišnje manifestacije je podizanje svesti u javnosti o značaju perventivnih pregleda. U udruženju "Budimo zajedno" ističu da svaka devojka i žena treba mesečno da obavlja samopregled dojki, a nakon navršenih 40 godina svaka od njih bi trebalo da započne sa redovnim mamografskim pregledima.

Do sada je urađeno mnogo na podizanju svesti o prevenciji ove bolesti i na tome bi trebalo raditi i dalje. Širenjem svesti o samopregledima, redovnim odlaskom kod lekara, vođenjem zdravog načina života, rak dojke može da se prevenira kod 25 do 33 odsto žena. Bržom dijagnostikom i savremenim lečenjem maligne bolesti mogu da budu sprečene, otkrivene na vreme lečene i izlečene.

Domina Spasić, predsednica udružćenja žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo zajedno" naglasila je da rak dojke predstavlja vodeći uzrok oboljevanjai umiranja od malignih bolesti širom sveta i najčešći je zložudni tumor kod žena u Srbiji.

Ako se rak dojke otkrije na vreme, lečenje i primena terapije su efikacniji, te je rak izlečiv u preko 90 odsto slučajeva, jer su tada mogućnosti primene terapija veće, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.

Ružičasti koncert, rak dojke, Teuta Asllani, Domina Spasić
foto: Milena Anđela

Budućnost onkologije je u personalizovanoj medicini

Budućnost onkologije je u personalizovanoj medicini i multidisciplinarnom pristupu. Zahvaljujući tome, kao i inovativnim lekovima, pacijentkinje obolele od raka dojke u Srbiji će imati sve dostupne mogućnosti za lečenje.

Domina Spasić je podsetila da je krajem 2023. republički fond za zdravstveno osiguranje stavilo je na listu čekanja čak 22 inovativne terapije. Od toga 16 su najsavremeniji lekovi za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja - karcinoma dojke, pluća, prostate, ali i bolesti za koje do sada nije bila dostupna terapija o trošku Fonda.

Domina Spasić, predsednica udružćenja žena obolelih i lečenih od raka dojke 'Budimo zajedno'
Domina Spasić, predsednica udružćenja žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo zajedno"foto: Milena Anđela

Alarmantna statistika

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlјe Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je u 2021. godini registrovano je 4.447 novoobolelih žena od ove vrste malignog tumora, dok je 1.765 žena umrlo od raka dojke.

  • Procena je da u svetu živi 7,8 miliona žena kojima je dijagnoza karcinoma dojke postavljena u poslednjih pet godina.
  • Svaka osma osoba u svetu sa postavljenom dijagnozom maligne bolesti je imala dijagnozu karcinoma dojke. To je najčešći uzrok smrti kod žena širom sveta i peti najčešći uzrok smrti od malignih bolesti kod oba pola zajedno.

Prenela: O.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track