Kako pomeranje sata utiče na organizam? Ponedeljkom nakon promene vremena infarkt je najčešći
Foto: Shutterstock

pripremite se

Kako pomeranje sata utiče na organizam? Ponedeljkom nakon promene vremena infarkt je najčešći

Vesti -

U noći između subote na nedelju spavaćemo jedan sat kraće jer pomeramo kazaljke na časovniku unapred. Promene koje nastaju prilikom prelaska na letnje računanje vremena dešavaju se postepeno i našem telu je potrebno i do nekoliko nedelja da se prilagodi novonastalim uslovima.

Promena sata unapred ili unazad može da izazove i neke od zdravstvenih problema, kako su neke od studija pokazale, jer se remete prirodni ciklusi sna u našem telu. To može imati za posledicu uticaj na fizičko i na mentalno zdravlje.

U noći između subote na nedelju spavaćemo jedan sat kraće jer pomeramo kazaljke na časovniku unapred.

Adolescenti osetljiviji na promene

Prema rečima doktorke Ivane Stefanović, u izjavi za RTS, nekada se mislilo da pomeranje sata ne utiče na organizam već da su se promene koje su neki primećivali dešavale iz nekih drugih razloga.

- Danas sve više shvatamo da ima nekih posledica. Zdrava populacija to najverovatnije neće ni osetiti u većoj meri, možda više adolescenti i deca zato što će manje spavati pa su nervozniji i opadaju im kognitivne funkcije, tako da treba roditelji malo da obrate pažnju - istakla je dr Stefanović.

buđenje, mobilni telefon
foto: Shutterstock

Posebna pažnja je potrebna kardiovaskularnim pacijentima

Međutim, neke grupe mogu biti osetljivije na pomeranje kazaljki na satu.

- Vulnerabilniji su kardiovaskularni pacijenti. Stres se javlja zbog nedostatka sna ako poštujete vreme, a ne ono kako ste vi navikli da idete da spavate. Kažu da taj ponedeljak posle promene vremena ima više infarkta nego uobičajeno, kao i kad pređemo na zimsko računanje vremena, da ima manje nego uobičajeno - navodi dr Stefanović i dodaje da je u korenu tegoba koje se javljaju prilikom prelaska na drugo vreme nedostatak sna.

Savet dr Ivane Stefanović je da poštujemo svoj organizam i spavamo onda kad je vreme, a ne kad nam neko zada i ako se osećamo malo tromije, umornije, treba da poslušamo telo i odmaramo se.

Prenela: O.M.

(izvor: rts.rs/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track