Ćelije raka dojke mogu da budu uspavane decenijama: Naučnici istražuju enzim koji to može da spreči
Foto: Shutterstock

naučna studija

Ćelije raka dojke mogu da budu uspavane decenijama: Naučnici istražuju enzim koji to može da spreči

Vesti -

Najčešći oblik raka dojke može decenijama da bude „uspavan“, ali da se kasnije ponovo pojavi, što je onda mnogo teže za lečenje. Istraživači se sada nadaju da će uskoro otkriti kako mogu da razviju tretmane za ciljanje i ubijanje "uspavanih" ćelija, bez potrebe za dugotrajnim hormonskim tretmanom.

Istraživači sa Instituta za istraživanje raka u Londonu proučavali su zašto rak dojke pozitivan na estrogenski receptor (ER+) - koji čini 80% svih karcinoma dojke - može da se vrati.

Rak dojke pozitivan na receptor estrogena (ER+) je osetljiv na hormon estrogen, koji može pomoći ćelijama raka da se dele i rastu. Lečenje, koje može da traje i do 10 godina, često podrazumeva kombinaciju različitih terapija i operacija, uključujući upotrebu blokatora estrogena.

Enzim moji spračava ćelije raka da se uspavaju

Stručnjaci su proučavali ulogu enzima G9a i otkrili da njegovo inhibiranje sprečava ćelije raka da se "uspavaju" i ubija ćelije koje već hiberniraju.

Profesor Luka Manjani sa Instituta za istraživanje raka u Londonu rekao je da žele da shvate zašto endokrina terapija nije uspešna za sve pacijente.

- Želeli smo da bolje razumemo zašto se rak dojke vraća kako bismo mogli da pronađemo načine da ga zaustavimo i kako ljudi ne bi morali da žive u strahu ili da se suočavaju sa razornim vestima o ponovnom pojavljivanju - objasnio je Manjani za Dejli mejl.

samopregled dojki
foto: Shutterstock

Istraživači su takođe identifikovali ključni mehanizam pomoću kojeg ćelije raka mogu da izbegnu terapiju i ostanu u stanju mirovanja, hibernirajući pre nego što se „probude“ godinama kasnije i ponovo počnu da se brzo dele.

- Nadam se da će naša rana otkrića dovesti do istraživanja koje cilja na ove 'uspavane' ćelije raka dojke kako bi jednog dana, bez potrebe za godinama hormonske terapije, pacijenti mogli biti sigurni da im se rak neće vratiti - dodao je Manjani.

istraživanje još uvek u ranoj fazi

Dr. Tajaba Dživani, šef naučnog angažmana u Cancer Research UK, koji je finansirao istraživanje, rekao je da naše istraživanje je jasno pokazalo da ćelije raka mogu biti 'uspavane' u telu mnogo godina pre nego što se ponovo probude, uzrokujući da se rak vrati.

Iako su još uvek u ranoj fazi, njihova otkrića mogu pomoći u razvoju inovativnih tretmana koji sprečavaju povratak raka dojke.

Dr. Simon Vincent, direktor istraživanja u "Breast Cancer Nov", rekao je:

- Ova obećavajuća studija pruža vitalne naznake o tome kako ćelije raka izbjegavaju lečenje i preživljavaju u stanju mirovanja, i radujemo se što ćemo videti kako to doprinosi budućim istraživanjima.

Prenela: O.M.

(izvor: dailymail.com.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track