U Srbiji godišnje od limfoma oboli od 1.300 do 1.500 ljudi: Najvažnije savremene terapije i briga o neželjenim efektima
Foto: Milena Anđela

VI Nacionalni kongres

U Srbiji godišnje od limfoma oboli od 1.300 do 1.500 ljudi: Najvažnije savremene terapije i briga o neželjenim efektima

Vesti -

Udruženje obolelih od limfoma „LIPA” organizovalo je VI Nacionalni kongres pacijenata sa limfomom, HLL i MPN-om sa ciljem da spoji sve činioce zdravstvenog sistema, kako bi se bolje pristupilo rešavanju problema, a posebna pažnja je posvećena lečenju neželjenih efekata terapija.

Maja Marković zakonski zastupnik Udruženja pacijenata obolelih od limfoma „LIPA“ ističe da je jedino moguće da se zajedničkim delovanjem, organizovanim i sistematskim aktivnostima ostvare uslovi za još kvalitetnije i efikasnije lečenje pacijenata.

- To znači uspostavljanja kvalitetnije nege i lečenja, preko povećanja pravovremene dostupnosti lekovima, stabilnog i sistematskog omogućavanja najsavremenije dijagnostike, kao i uspostavljanje sistema koji će doprineti boljem kvalitetu nege pacijenata u toku lečenja i oporavka - kaže Marković.

Maja Marković zakonski zastupnik Udruženja pacijenata obolelih od limfoma „LIPA“
Maja Marković zakonski zastupnik Udruženja pacijenata obolelih od limfoma „LIPA“ foto: Milena Anđela

- Danas smo se sastali da bismo pričali o pacijentima koji imaju hroničnu limfocitnu leukemiju i hronočne mijeloproliferativne bolesti. Te bolesti čine izuzetno veliku grupu hematoloških pacijenata i zbog toga ovaj sastanak ima veliki značaj. Centralno pitanje su uvek inovativni lekovi ali osim toga treba da govorimo i o onim stravrima koje su nam dostupne odmah i sada. Dakle, nisu rešenje samo inovativni lekovi već i takoznavi off-label lekovi. Takođe, treba pričati i o onkofertilitetu tj. kako da naše mlade pacijente zaštitimo od gubitka mogućnosti da budu roditelji, a treba govoriti i kardioonkologiji tj. tome kako zaštititi druge organe na koje utiču lekovi, u ovom slučaju kardiovaskularni sistem. Suština i cilj ovakvih skupova su uvek novine, ali one ne mogu da funkcionišu bez onog starog - rekao je doc. dr Darko Antić, načelnik hematologije UKC Srbije i predsednik Srpske limfomske grupe.

Doc. dr Darko Antić, načelnik hematologije UKC Srbije i predsednik Srpske limfomske grupe
Doc. dr Darko Antić, načelnik hematologije UKC Srbije i predsednik Srpske limfomske grupefoto: Milena Anđela

- Ono što bi bila poruka za Repiblički fond za zdravstveno osiguranje da svake godine makar po jedan inovativni lek za hematologiju dođe na listu lekova - kaže doc. dr Danijela Leković, hematolog.

Doc. dr Danijela Leković, hematolog
Doc. dr Danijela Leković, hematologfoto: Milena Anđela

Udruženje „LIPA“ dugi niz godina ima odličnu saradnju sa strukom i zajednički deluju u cilju edukacije i poboljšanja kvaliteta života i lečenja pacijenata. Aktivnosti koje LIPA sprovodi su usaglašene i blisko povezane sa aktivnostima strukovnih Udruženja SLG, i Udruženje hematologa Srbije.

Prenela: O.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track