Novi lekovi za obolele od raka stigli u Institut za onkologiju i radiologiju: Očekujemo mnogo bolje ishode lečenja
Foto: Nenad Kostić

VAŽNO

Novi lekovi za obolele od raka stigli u Institut za onkologiju i radiologiju: Očekujemo mnogo bolje ishode lečenja

Vesti -

Dr Milan Žegarac, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije rekao je da je krenula primena najnovije terapije za obolelele od karcinoma. Petanaestak pacijenata je već primilo terapiju.

- Kad otkrijemo karcinom u ranom stadijumu bolesti, najčešće hirurgijom rešimo problem i to je najbolji ishod - istakao je dr Milan Žegarac za RTS.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije leče se pacijenti iz cele Srbije. Dijagnozu maligne bolesti u našoj zemlji svake godine dobije više od 40.000 pacijenata. Starosna granica obolevanja je sve niža.

Prof. dr Milan Žegarac, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije rekao je da će borba protiv nekih od najčešćih malignih bolesti u Srbiji u budućnosti biti najsavremenija – krenula je primena najnovije terapije.

Prema njegovim rečima, za petnaestak pacijenata je već prepisana terapija i oni su je primili, pogotovo za karcinome sa najlošijim ishodom.

- To su tripl negativni karcinom dojke. Sada će biti primena imunoterapije uz hemioterapiju i očekujemo mnogo bolje rezultate. Ono što još očekujemo je primena nove terapije za karcinom pluća. To je jedan od najčešćih karcinoma i u muškoj i u ženskoj populaciji - rekao je Žegarac.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije
Institut za onkologiju i radiologiju Srbijefoto: Dragana Udovičić

Terapija u ranim stadijumima bolesti kod raka dojke

Rak dojke i rak pluća najčešći su karcinomi u zemlji. Žegarac navodi da kada je karcionom dojke u pitanju, terapija će biti primenjivana u ranim stadijumima bolesti i kod metastatskih pacijenata.

- Očekujemo mnogo bolji ishod, što je dokazano u svim kliničkim studijama i u primenama u svetu, tako da očekujemo mnogo bolje rezultate - naglasio je Žegarac.

Oko 4.800 pacijentkinja godišnje oboli od raka dojke, a ova bolest odnese više od 1.600 života svake godine.

Izvor: RTS/Kurir.Zdravlje.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track