Nastavljaju se dolasci inostranih stručnjaka u Srbiju o trošku RFZO-a: Italijanski kardiohirurg operiše urođene srčane mane
Foto: Shutterstock

VAŽNO

Nastavljaju se dolasci inostranih stručnjaka u Srbiju o trošku RFZO-a: Italijanski kardiohirurg operiše urođene srčane mane

Vesti -

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) nastavlja da organizuje dolaske inostranih stručnjaka u Srbiju.

U periodu od 07. do 10. aprila, italijanski kardiohirurg Alesandro Đamberti, će zajedno sa srpskim timom kardiohirurga izvoditi kompleksne hiruške intervencije urođenih srčanih mana na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Đamberti je direktor centra za urođene srčane mane u bolnici „San Donato“ u Milanu, a na Institutu „Dedinje“ operisaće osam odraslih pacijenata. Takođe, tokom aprila u planu je finansiranje i organizacija dolaska kardiohirurga prof. dr Viktora Tsanga iz londonske „Great Ormond Street Hospital for Children“, u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, radi izvođenja kompleksnih hirurških intervencija kod dvoje dece, kao i dolazak tima lekara iz iste bolnice koji je sastavljen od najboljih stručnjaka svetskog ranga, dr Nikos Kesaris (dečji transplant hirurg), dr Janis Lokopulos (adultni transplant hirurg) i dr Jelena Stojanović nefrolog, radi nastavka unapređenja dečijeg programa transplantacija bubrega sa živih donora u Srbiji, kada će biti urađene još dve transplantacije u Univerzitetskoj dečjoj klinici.

U cilju realizacije dolaska stručnjaka Fond je pokrio troškove smeštaja, puta, dobijanja licence za rad od Lekarske komore i honorara doktora. Inače, troškovi lečenja bi u ovom slučaju bili desetostruko skuplji kada bi se pacijenti uputili u inostranstvo.

Ističemo da je RFZO u periodu od 2017. do 2024. godine, odobrio i finansirao angažovanje 3 inostrana zdravstvena stručnjaka, kardiohirurga iz Italije, Mađarske i SAD, za izvođenje operacija komleksnih urođenih srčanih mana u IKVB „Dedinje“, kojom prilikom je uspešno operisano 47 odraslih osiguranih lica. Na ovaj način je našim osiguranicima umesto upućivanja na lečenje u inostranstvo, obezbeđeno lečenje u Srbiji, što je za njih mnogo pogodnije, a takođe omogućava sticanje novih znanja domaćih stručnjaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track