Plastičari VMA rekonstruisali dojku na inovativan način: Ovo je ogroman iskorak u operativnom tretmanu raka
Foto: Privatna Arhiva

USPEH

Plastičari VMA rekonstruisali dojku na inovativan način: Ovo je ogroman iskorak u operativnom tretmanu raka

Vesti -


U Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) urađen je prvi akt rekonstrukcije dojke nakon mastektomije tkivnim ekspanderom "Motiva Flora", inovativnim ekspanderom renomiranog svetskog proizvođača.

Operaciji koja predstavlja iskorak u dosadašnjem operativnom tretmanu karcinoma dojke, prisustvovali su načelnik Grupe hirurških klinika VMA pk prof. dr Boban Đorđević, direktor kompanije Establishment Labs za Evropu Filip Bosna i globalni menadžer za ABR Josip Kovačević.

- Najvažnija karakteristika ekspandera je da ne sadrži metal, te da nakon ugradnje omogućuje zračnu terapiju i čitav niz dijagnostičkih procedura, uključujući i magnetnu rezonancu kao dodatnu metodu za ranu dijagnostiku bolesti, što do sada nije bio slučaj.

Operaciju je izveo načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA pukovnik prof. dr Nenad Stepić sa svojim timom.

Ovim povodom se zahvalio na odluci da se prva intervencija najsavremenijim ekspanderom uradi u VMA. Naglasio je da se u VMA godišnje uradi preko stotinu operativnih zahvata rekonstrukcija dojki i da praćenje svetskih trendova u hirurgiji ostaje osnovni princip rada u VMA.

Operaciju je izveo načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA pukovnik prof. dr Nenad Stepić sa svojim timom.
Operaciju je izveo načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA pukovnik prof. dr Nenad Stepić sa svojim timom.foto: Privatna Arhiva

Povodom operativnog zahvata urađenog u VMA, direktor Establishment Labs za Evropu gospodin Filip Bosna rekao je da je velika čast što je VMA prihvatila da prva u Srbiji izvede operaciju ugradnje ekspandera dojke najnovije generacije „Flora TissueExpander“ i zahvalio na mogućnosti da prisustvuje događaju.

Dodao je i to da se korišćenjem najnaprednijih proizvoda i unapređenjem tehnika rekonstrukcije dosta doprinosi zdravlju i kvalitetu života pacijentkinja koje su preležale karcinom dojke, te da je današnji operativni zahvat još jedan pokazatelj da kompanija Establishment Labs drži za prioritet zdravlje i dobrobit žena.

Prеmа pоslеdnjim pоdаcimа Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, u Srbiјi, 2021. gоdinе rеgistrоvаnо је 4.447 nоvооbоlеlih i 1.765 umrlih žеnа оd rаkа dојkе.

Prenela: V.N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track