Ovo jedinjenje u hrani povećava rizik od raka creva kod mladih: Utiče na gene koji štite od malignih bolesti
Foto: Profimedia

naučnici tvrde

Ovo jedinjenje u hrani povećava rizik od raka creva kod mladih: Utiče na gene koji štite od malignih bolesti

Vesti -

Naučnici veruju da su otkrili vezu koja nedostaje između toga kako konzumiranje nezdrave hrane povećava rizik od raka. Studija je pokazala da hemikalije koje nastaju konzumiranjem nezdrave hrane povećavaju rizik od raka.

Studija u Singapuru proučavala je efekat metilglioksala, jedinjenja koje se oslobađa kada telo razgrađuje slatku i masnu hranu, na gen koji pomaže u borbi protiv tumora. Naučnici su otkrili da je metilglioksal bio u stanju da privremeno isključi sposobnost BRCA2 gena da zaštiti od nastanka i rasta raka.

Nezdrava hrana poput crvenog mesa i šećera mogla bi smanjiti ulogu gena koji štite od raka. Lekari su decenijama znali da je konzumiranje brze hrane povezano sa mnogo većim rizikom od raka, čak i ako osoba nije gojazna, ali tačan mehanizam još uvek nije poznat. Ovo može objasniti, barem delimično, zašto rak postaje toliko rasprostranjen među mladim, naizgled zdravim Amerikancima, posebno rak debelog creva.

Tim je takođe primetio da je studija u suprotnosti sa dugogodišnjom teorijom koja se zove Knudsonova paradigma „dva pogotka“, koja kaže da geni poput BRCA2 moraju biti potpuno neaktivni u telu da bi povećali rizik od raka. Ovi geni imaju za cilj da štite telo od raka, iako se pokazalo da pacijenti koji su nasledili pogrešne kopije od svojih roditelja imaju povećan rizik od određenih vrsta raka, kao što su rak dojke i pankreasa.

- Metilglioksal pokreće uništavanje BRCA2 proteina, smanjujući njegove nivoe u ćelijama. Ovaj efekat je privremen, ali može trajati dovoljno dugo da inhibira BRCA2 funkcioniše u prevenciji tumora - rekao je dr Ašok Venkitaraman, autor studije i direktor Centra za istraživanje raka Nacionalnog univerziteta u Singapuru za a Medical News Today.

Masna Hrana, prerađena hrana, Brza Hrana
foto: Shutterstock

On je primetio da bi ponovljeno izlaganje, kao što je konzumacija prerađene hrane i crvenog mesa, između ostalog, povećalo količinu oštećenja gena kao što je BRCA2.

Ljudi sa neispravnim BRCA2 genima osetljiviji na metilglioksal

Ljudi koji su nasledili defektne BRCA2 gene su osetljiviji na metilglioksal. Tim je proučavao efekat metilglioksala na ćelije ljudi koji su nasledili defektnu kopiju BRCA2 i zbog toga su bili skloniji razvoju raka. Otkrili su da izlaganje metilglioksalu sprečava supresiju tumora.

- Dobro je dokumentovano da su neke osobe u visokom riziku od razvoja raka jajnika, dojke, raka pankreasa ili drugih karcinoma jer su nasledile neispravnu kopiju gena za prevenciju raka – BRCA2 – od svojih roditelja - rekao je dr Venkitaraman i dodao:

- Naša nedavna otkrića pokazuju da su ćelije takvih pojedinaca posebno osetljive na efekte metilglioksala, hemikalije proizvedene kada naše ćelije razgrađuju glukozu da bi proizvele energiju. Otkrili smo da metilglioksal inhibira funkciju sprečavanja tumora BRCA2, što na kraju izaziva DNK greške koje su rani znaci upozorenja za razvoj raka.

Nezdrava hrana poput crvenog mesa i šećera mogla bi smanjiti ulogu gena koji štite od raka
Nezdrava hrana poput crvenog mesa i šećera mogla bi smanjiti ulogu gena koji štite od rakafoto: Profimedia

Visoki nivoi metilglioksala uobičajeni kod ljudi sa dijabetesom

Štaviše, dr Venkitaraman je primetio da su visoki nivoi metilglioksala uobičajeni kod ljudi sa dijabetesom i predijabetesom.

- Naša najnovija otkrića pokazuju da metilglioksal može privremeno da deaktivira takve gene koji sprečavaju rak, što sugeriše da ponovljene epizode ​​​​loše ishrane ili nekontrolisanog dijabetesa mogu da se 'dodate' tokom vremena i povećaju rizik od raka - rekao je on.

Međutim, tim je upozorio da je potrebno više istraživanja na ovu temu, jer je studija sprovedena na ćelijama, a ne na ljudima. Istraživanje se dodaje na dugačku listu studija koje sugerišu da ishrana može uticati na rizik od raka, posebno raka debelog creva, piše Dejli mejl.

Istraživanje Klivlendske klinike, na primer, pokazalo je da ljudi mlađi od 50 godina čija ishrana je bogata crvenim mesom i šećerom imaju niži nivo jedinjenja citrata, koji se proizvodi kada telo pretvara hranu u energiju, i za koji se pokazalo da spračava rast tumora.

Nova studija objavljena je početkom meseca u časopisu Cell.

Prenela: O.M.

(Izvor: Science Daily/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track