Na današnji dan osnovana prva apoteka u Beogradu: Evo kako je sve počelo
Foto: Shutterstock

istorija apotekarstva u Srbiji

Na današnji dan osnovana prva apoteka u Beogradu: Evo kako je sve počelo

Vesti -

Daleke 1830. godine, 30. aprila, u Beogradu je osnovana prva apoteka u tadašnjoj kneževini Srbije. Odlukom Farmaceutske komore Srbije taj datum je ustanovljen kao Dan srpskog apotekarstva.

Farmaceutska komora Srbije bila je domaćin zajedničkom sastanku svih komora zdravstvenih radnika, u okviru koga je upriličen obilazak lokacije gde se nalazila zgrada prve apoteke u Beogradu i prve u Srbiji. O otvaranju apoteke i istoriji apotekarstva učesnike sastanka upoznala je prof. dr sc. Dušanka Krajnović.

Prva apoteka po propisima austrijske farmakopeje

Prvu apoteku u Srbiji, 30. aprila 1830 godine ukazom kneza Miloša Obrenovića, otvorio je Matej Ivanović, farmaceut iz Zemuna. Nalazila se preko puta Saborne crkve u tadašnjoj Dubrovačkoj ulici (danas ulici Kralja Petra 8) u Beogradu. U prizemlju zgrade bili su smešteni oficina, materijalka i podrum, a na spratu stan za apotekara.

Apoteka je radila po propisima austrijske farmakopeje i takse za izrađene lekove. To je godina kada je sultanovim hatišerifom prvi put u Srbiji dozvoljeno otvaranje bolnica i apoteka.

Dan apotekarstva u Srbiji, apoteka
foto: Privatna Arhiva

Istorijski podaci govore da je Mateja Ivanović, sa preporukom srpskog konzula u Zemunu uputio molbu knezu Milošu koji je izdao naređenje da se od vezira beogradskog zatraži dozvola za otvaranje apoteke, što je odobreno 30. Aprila 1830. godine i taj dan se smatra važnim zbog otvaranja prve zdravstvene ustanove na ovim prostorima.

Matej Ivanović studije farmacije završio je u Pešti, kao i njegov mlađi brat Aleksandar, pa se apoteka od 1840. godine zvala „Apoteka braće Ivanović”. Danas je apoteka „Matej Ivanović” u sastavu AU „Beograd”, i od 1964. godine nalazi se u Knez Mihailovoj ulici 27.

Spomen-ploča prvoj prestoničkoj apoteci na mestu na kom je bila smeštena prva apoteka
Spomen-ploča prvoj prestoničkoj apoteci na mestu na kom je bila smeštena prva apotekafoto: Privatna Arhiva

Predanost i neumornu posvećenost zdravlju i dobrobiti Beograđana

Kuća u kojoj je bila smeštena prva apoteka, srušena je 1938. godine. Na zgradi koja je sada na toj lokaciji, Farmaceutsko društvo Srbije je 1955. podiglo spomen-ploču prvoj prestoničkoj apoteci.

- Na Dan apotekarstva 30. aprila sećamo se istorije apotekarstva, jer samo sa očuvanom vezom sa prošlošću bolje ćemo razumeti gde smo sada i kako da se pripremimo za buduće izazove. Time ćemo da osiguramo kontinuirani razvoj i da više cenimo napredak koji smo postigli u savremenom apotekarstvu. Skupština Farmaceutske komore Srbije odlučila je 2015. godine da se ovaj datum obeležava kao Dan apotekarstva u našoj zemlji. Danas slavimo predanost i neumornu posvećenost zdravlju i dobrobiti naših sugrađana – kaže dipl. farm. Slavica Milutinović, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Prenela. O.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track