Svako drugo dete na preventivnom pregledu 'imalo neki problem': Kod lekara se ne ide samo ako nešto boli
Foto: Shutterstock

važno

Svako drugo dete na preventivnom pregledu 'imalo neki problem': Kod lekara se ne ide samo ako nešto boli

Vesti -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je svako drugo dete na preventivnom pregledu "imalo neki problem", kao i da je protekle nedelje pregledano više od 30.000 građana Srbije.

Lončar je za TV Pink rekao da problemi koji su uočeni kod dece nisu nerešivi, da su uglavnom posledica fizičke neaktivnosti, ali i da roditelji treba utiču na njihovu aktivnost, te da dva-tri časa fizičkog vaspitanja nisu dovoljna.

Kako je kazao, juče je u Kliničkom centru prilikom besplatnog prevetnivnog pregleda otkriveno na vreme šest tumora pluća, te da treba buditi svest kod građana da se kod lekara ne ide samo kada ih nešto boli.

Problem je manjak poverenja između lekara i građana

Lončar je ocenio da je jedan od većih problema u zdravstvu manjak poverenja između lekara i građana i da to mora da se ispravi tako što će svi građani biti saslušani, i da razgovor sa ljudima treba da bude osnovni zadatak.

On je naveo i da pacijenti nakon dijagnostike u državnim ustanovama, kada treba da ostanu u bolnici, ipak odluče da hoće da se leče kod privatnika, pored toga što bi u državnim ustanovama imali i bolje uslove i besplatno lečenje, što je, kako je rekao, bio signal da nema poverenja.

lekar, doktor, stres
foto: Shutterstock

Kako je kazao, direktori klinika će sada imati odgovornost da "se spuste među zaposlene i pacijente" i razgovaraju sa njima, te da će imati punu podršku za sve što predlože, ali da moraju da imaju i određene obaveze.

Posao najboljim diplomcima medicinskih fakulteta

Govoreći o listi čekanja rekao je da ne želi kozmetičke promene, kao i da još uvek sagledavaju šta je najbolje uraditi i da će vrlo brzo izaći sa rešenjima.

Lončar je kazao i da Ministarstvo zdravlja nastavlja projekat zapošljavanja najboljih svršenih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola, te da će sutra "najbolji od najboljih" dobiti ugovore za posao.

Prenela: O.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track