Kineski lekari tvrde da su prvi u svetu izlečili dijabetes: Nakon transplantacije matičnih ćelija pacijent više ne uzima lekove
Foto: Shuterstock

Pomeranje granica

Kineski lekari tvrde da su prvi u svetu izlečili dijabetes: Nakon transplantacije matičnih ćelija pacijent više ne uzima lekove

Vesti -


Kineski naučnici kažu da su prvi put izlečili dijabetes. Pacijent, 59-godišnji muškarac, primio je pionirsku transplantaciju matičnih ćelija 2021. godine i ne uzima lekove od 2022. godine.

Ovaj eksperimentalni tretman uključivao je stvaranje veštačke verzije ćelija pronađenih u pankreasu koje proizvode insulin i drže nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Čovek je 25 godina imao dijabetes tipa 2 i izgubio skoro sve funkcije ovih ćelija, zvanih Langerhansova ostrva. Smatralo se da je pod visokim rizikom od fatalnih komplikacija i morao je da prima više injekcija insulina svakog dana kako bi sprečio da padne u dijabetičku komu, prenosi Dejli mejl.

Do sada se niko nije „izlečio” od dijabetesa, ali su lekari smislili kako da ga dovedu u remisiju. Ali ovo obično zahteva od pacijenata da se pridržavaju relativno stroge dijete i programa vežbanja kako bi sprečili povratak problema sa šećerom u krvi. Međutim, slučaj u Kini sugeriše da je moguće vratiti sposobnost tela da prirodno reguliše šećer u krvi bez promene načina života pacijenta.

U lečenju su korišćene matične ćelije, tačnije „prazne” ćelije koje se mogu transformisati u različite vrste ćelija koje su organizmu potrebne za funkcionisanje. Pod pravim uslovima, matične ćelije se mogu pretvoriti u tkivo mozga, mišića, bubrega ili čak pankreasa.

Ovaj tretman je koristio novi "hemijski koktel" za pretvaranje matičnih ćelija pacijenta u ćelije pankreasa. Ove ćelije proizvode insulin, koji vašem telu govori kada da crpi šećer iz hrane koju jedemo za energiju. Kod dijabetičara, pankreas ne proizvodi dovoljno insulina da reguliše šećer u krvi. Previše ili premalo šećera u krvi može izazvati oštećenje nerava, bubrega, bolesti srca i još mnogo toga.

Implantacijom novih, laboratorijski uzgojenih ćelija koje mogu da proizvode insulin, pacijent bi mogao ponovo da počne da proizvodi sopstveni insulin, sugerišu istraživači.

To su lekari primetili kod jednog kineskog pacijenta.

- Mislim da ova studija predstavlja važan napredak u oblasti ćelijske terapije protiv dijabetesa - rekao je za Južnu Kinu Timoti Kifer, profesor ćelija i fizioloških nauka na Univerzitetu Britanske Kolumbije u Kanadi, koji nije bio uključen u istraživanje.

Iako je ovo otkriće ohrabrujuće, još mnogo toga treba da se uradi pre nego što bude odobreno za mase. Prvo, naučnici će morati da testiraju svoju terapiju na više pacijenata.

Nakon što ga testiraju na više ljudi, rekao je profesor Kifer, moraće da pronađu način da poboljšaju i prošire ovaj proces. Trenutno je pretvaranje praznih matičnih ćelija u funkcionalne ćelije pankreasa neverovatno komplikovano, dugotrajno i skupo. Naučnici će morati da pojednostave taj proces kako bi ga učinili izvodljivim za većinu ljudi.

Takođe, postoji mogućnost da ova terapija deluje samo u lečenju dijabetesa tipa 2, koji je češći oblik bolesti. Pacijenti sa dijabetesom tipa 1, čiji je pankreas napadnut od strane imunološkog sistema, možda će imati teže da koriste ovaj tretman jer njihov imuni sistem može odbaciti novo implantirane ćelije, napisali su autori studije.

Ovaj rad, koji je objavljen u časopisu Cell Discoveri, rezultat je decenija istraživanja u mnogim zemljama o tome kako najbolje pretvoriti matične ćelije u ćelije ostrvaca i kako ove ćelije ostrvaca uvesti u telo:

- Naša tehnologija je sazrela i pomerila granice u oblasti regenerativne medicine za lečenje dijabetesa“, rekao je dr Jin Hao, jedan od vodećih istraživača.

Studija je bila saradnja između tri institucije sa sedištem u Šangaju - šangajske bolnice Changzheng, Centra za izvrsnost u nauci o molekularnim ćelijama pri Kineskoj akademiji nauka i bolnice Renji.

- U budućnosti bi ova terapija mogla da oslobodi pacijente stalnog uzimanja lekova, poboljša zdravlje i kvalitet života i smanji troškove zdravstvene zaštite, rekao je profesor Kifer.

Izvor: Dejli mejl/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track