Ove nedelje obeležava se Evropska nedelja psorijaze: U Srbiji imamo najsavremenije lekove koji bolest drže pod kontrolom
Foto: Shutterstock

Udruženje Pacijenti protiv psorijaze 3P

Ove nedelje obeležava se Evropska nedelja psorijaze: U Srbiji imamo najsavremenije lekove koji bolest drže pod kontrolom

Vesti -

Udruženje Pacijenti protiv psorijaze 3P obeležava Evropsku nedelju psorijaze sa ciljem podizanja svesti u javnosti, među pacijentima i lekarima, da su danas na raspolaganju efikasni i bezbedni lekovi i da svaki pacijent treba da teži oslobađanju od simptoma ove bolesti.

Vladimir Kecić, predsednik Udruženja Pacijenti protiv psorijaze 3P istakao je da se u Srbiji trenutno nalazi pet lekova koji su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) dostupni svim građanima koji boluju od teškog oblika psorijaze.

- Dva leka nalaze se na Listi lekova RFZO od 2019. godine, a tri nova leka su stavljena na Listu ove godine. Sa ovim terapijskim opcijama, Srbija je postala jedna od zemalja koja je za svoje pacijente obezbedila najsavremenije lekove, iste one, koje se koriste u zapadnoevropskim zemljama.

Kecić je na konferenciji za medije pohvalio napore RFZO i države da se potrebne terapije stave na Listu lekova i istakao da je veoma važno da se svi oni koji boluju od psorijaze obrate dermatologu i razgovaraju o mogućnostima lečenja.

Kecić pohvalio napore Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje
Kecić pohvalio napore Republičkog fonda za zdravstveno osiguranjefoto: Milena Andjela Misic-Atanackovic

Prof. dr Miloš Nikolić, direktor Klinike za dermatovenerologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije istakao je da ako pacijent dobije adekvatnu terapiju, bolest se može staviti pod kontrolu, pacijent može imati čistu kožu i komplikacije psorijaze se mogu sprečiti.

- Za umerene i teške oblike psorijaze, pored konvencionalne sistemske terapije koja je već decenijama u primeni, biološki lekovi su dostupni o trošku RFZO. Biološka terpija, pored toga što je veoma efikasna i bezbedna je, tako da ne pravi neželjene efekte koji bi ugrozili pacijenta.

Biološka terpija, pored toga što je veoma efikasna i bezbedna je, tako da ne pravi neželjene efekte koji bi ugrozili pacijenta, rekoa je prof. dr Miloš Nikolić
Biološka terpija, pored toga što je veoma efikasna i bezbedna je, tako da ne pravi neželjene efekte koji bi ugrozili pacijenta, rekoa je prof. dr Miloš Nikolićfoto: Milena Andjela Misic-Atanackovic

Dr Predrag Majcan, načelnik dermatologije u KBC Zvezdara naglasio je da se procenjuje se da je u Srbiji prevalencija psorijaze oko dva odsto, što znači da imamo oko 140.000 pacijenata sa psorijazom. Psorijaza značajno utiče na kvalitet života, a mogu se javiti i mnoge pridružene bolesti. Pacijenti sa težim formama psorijaze imaju veći rizik da obole od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i psorijaznog artritisa.

Prof. dr Mirjana Milinković Srećković, načelnica odeljenja Klinike za dermatovenerologiju UKCS i potpredsednica Sekcije za dermatovenerologiju Srpskog lekarskog društva pozvala je pacijente da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i mogućnostima lečenja koje su sada mnogo veće nego pre nekoliko godina.

- Na raspolaganju su lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umerenim i teškim oblikom psorijaze. Pravo na biološku terapiju imaju pacijenti sa srednje teškim i teškim oblikom psorijaze ili osobe koje imaju loš kvalitet života, ali i pacijenti koji imaju promene na posebno osetljivim delovima tela poput lica, kosmatog dela glave, na šakama i stopalima ili genitalnoj regiji, a uslov je i da je pacijent lečen bar jednom od konvencionalnih terapija koja nije dala rezultate. Pored dostupnih mogućnosti lečenja i dalje veliki broj pacijenata nepotrebno pati od ozbiljnih simptoma i znakova psorijaze. Stoga je značajno da pacijenti dobiju odgovarajuću terapiju, oslobode se promena na koži, poboljša im se kvalitet života i nesmetano obavljanje socijalnih i profesionalnih aktivnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track