Društvo multiple skleroze Srbije: Lečenje obolelih značajno je unapređeno, 60 % naših pacijenata na nekoj terapiji
Foto: Jelena Babić

Jubilej

Društvo multiple skleroze Srbije: Lečenje obolelih značajno je unapređeno, 60 % naših pacijenata na nekoj terapiji

Vesti -

Danas je u našoj zemlji blizu 60 odsto pacijenata na nekoj od brojnih terapija za multiple sklerozu, a čak 40 odsto njih dobija visokoefektivne lekove, što nas svrstava u rang sa najrazvijenim državama Evrope.

Multipla skleroza je hronična neurološka autoimuna bolest, najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci. Zbog progresije bolesti, veliki broj obolelih su u invalidskim kolicima.

Kako bi se omogućio što bolji status svakog pacijenta sa ovim teškim neurološkim oboljenjem, pre 50 godina osnovano je Društvo multiple skleroze Srbije, koje je i dan danas oslonac za svakog pacijenta. Iza njih je 18.262 dana neprekidne borbe.

Obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji posvećenoj 50 godina od osnovanja Društva MS Srbije, predsednica Jasmina Brajković istakla je da je Društvo MS Srbije osnovano još davne 1974. godine na inicijativu prof. dr Zvonimira Levića i mnogobrojnih osoba obolelih od MS i da zastupa interese obolelih od multiple skleroze širom Srbije organizovanih u 14 lokalnih organizacija.

- Danas je Svetski dan multiple skleroze, ali danas obeležavamo još jedan veliki jubilej, 50 godina od osnivanja Društva. To je 600 meseci, 2.600 sedmica, 18.262 dana neprekidne borbe protiv ove opake bolesti, ali i borbe za bolji status osoba sa multiplom sklerozom u našoj zemlji. Nemoguće je izbrojati koliko je za tih 18.262 dana bilo radionica, savetovališta, konferencija za medije, brošura, edukativnih spotova, kongresa ili ovakvih svečanih akademija, jer svaki dan je važan i svaki dan se računa - istakla je Brajković

Danas je dan u kojem podrška pacijentima znači više nego ikada.

- Mnogo pozitivnih stvari smo do sada zajedno uradili. Zahvaljujući svima, položaj osoba obolelih od multiple skleroze u Srbiji značajno je poboljšan u poslednjih nekoliko godina. I zato ovom prilikom želim da izrazim veliku zahvalnost lekarima, zdravstvenim i socijalnim ustanovama i institucijama, članovima Društva multiple skleroze, brojnim poznatim ličnostima, kao i medijima, za nesebičnu dugogodišnju podršku obolelim od multiple skleroze - dodala je ona.

Ono što se nije promenilo za prethodnih 50 godina jeste apsolutna posvećenost svih koji se bave obolelim pacijentima. Međutim, činjenica je da praktično do 1995. godine nisu postojali lekovi koji su mogli da modifikuju tok bolesti, da je učine blažom.

Tek od te davne 1995. godine lekovi se pojavljuju u svetu, a Srbija ih je sporije davala pacijentima zbog raznih problema u kojima je zemlja bila. Ipak, poslednjih pet godina broj pacijenata koji se leče o trošku zdravstvenog osiguranja povećan je gotovo pet puta.

- Mi smo izuzetno ponosni što smo sada, za razliku od pre pet godina kada smo bili na poslednjem mestu u Evropi, apsolutno u rangu najrazvijenijih evropskih zemalja. Lečimo izuzetno visok broj pacijenata. Prema našim procenama blizu 60 odsto obolelih dobija terapiju, a čak 45 odsto njih je na visoko-efektivnim inovativnim lekovima. Na upravo održanom Kongresu o multiple sklerozi zemalja jugoistočne Evrope, gde smo kao domaćini imali goste iz 14 zemalja, razgovarali smo o strategijama dijagnostike i tretmanima multiple skleroze - napominje prof. dr Jelena Drulović, neurolog Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

Multiple Skleroza
foto: Sutterstock

Radi se o potrebi jednog multidisciplinarnog tretmana, što se najadekvatnije može ostvarivati pri Univerzitetskim centrima.

- Mi bismo voleli da se to dogodi i u Srbiji, u Beogradu u okviru Klinike za neurologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije. To bi podrazumevalo da se o pacijentima brinu neurolozi, medicinske sestre koje se posebno bave multiple sklerozom, ali i drugi zdravstveni radnici. Na taj način pacijent bi bio praćen od strane neurologa, ali i adekvatno praćen od radiologa, odnosno neuroradiologa i lekara drugih specijalnosti - dodala je ona.

Ove godine navršava se i dve decenije od pokretanja psihosocijalnog savetovališta u okviru Društva MS Srbije.

- Uloga savetovališta je naročito važna u periodu po saopštavanju dijagnoze i procesu prihvatanja bolesti kao i svim drugim prelomnim životnim tačkama koje mogu biti rizične po osobe koje žive sa multiplom sklerozom i njihove porodice. Osnažiti osobe koje žive sa ovom bolešću, ali i njihove porodice, na način da mogu kreirati svoj život kako žele bez obzira na moguća ograničenja bolesti, jeste ideja koja nas je vodila i koja će nas i dalje voditi – rekla je Vanja Taleski, psihoterapeut u Savetovalištu za multiple sklerozu.

Prenela: N.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track